czwartek, 28 maja 2015

Gołąbki z liści botwiny na parze z kaszą jaglaną (wege)



Kupiłam botwinę, krórejliscie  były tak ogromne, że postanowiłam zrobić z nich gołąbki. 
Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. 
Liście botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze.



SKŁADNIKI:

10 liści botwiny duże

farsz:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
gałązka rozmarynu
 1-2 łyżki oleju rzepakowego
ząbek czosnku
średnia cebula
pieprz
olej lniany do polania


 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego, dodać pół łyżeczki soli, kiedy już się zeszkli dodać roztarty czosnek i posiekany rozmaryn. Wymieszać i dodać do kaszy jaglanej. Dodać sporoą ilość mielonego pieprzu i posiekaną natkę. Jeśli kasza się nie klei można dodać jajko.

Umyć liście botwiny i ściąć warstewkę łodygi, żeby liscie mogły swobodnie się zwijać. Odwrócić na  "lewą stronę" czyli spodnią część liścia i na wierzch kłaść porcję farszu. Zawinąć tak jak gołąbki.
Ja uparowałam je w koszyczku do parowania ok. 10 minut. Jeśli macie parowary - zadanie ułatwione.


Moje gołąbki polałam olejem z lnu. 


poniedziałek, 25 maja 2015

Zupa botwinkowa z awokado



Botwina króluje na straganach. Pewnie w wiekszości domów gości na stołach. Przygotowałam ją z awokado

 

 pęczek botwiny
młoda marchew
jogurt naturalny
celula
ząbek czosnku
olej
jaja na twardo
awokado
sól, pieprz, ziele angielskie, lisć laurowy
zioła:
koperek i szczypiorek


Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony.
Buraki odetnij od naci, obierz i przekrój na cztery cząści. Marchewkę porój w talarki. Do wrzacej wody dodaj przyprawy, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie dodaj posiekane łodygi i liście botwiny. Gotuj kilka chwil aż łodyzki będa miękkie. Dodaj jogurt i wymieszaj. Podawaj z ziołami, jajem na twardo i awokado.



Nowalijki w kuchni