Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak.
Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI
2,5 szklanki mąki
paczuszka suszonych drożdży
odrobina skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżka maku
2 łyżki oliwy z oliwek
140 ml mleka
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka trzcinowego cukru
sól i pieprz
100 g łososia wędzonego
100 g tartego parmezanu
mleko do posmarowania wierzchu
3 jaja
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.
Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach C ok. 40 minut.
Przepis zastał nagrodzony przez Kuchnia magazyn dla smakoszy:
Przepis października wybrany!
13.11.2013 10:17
Spośród przepisów zamieszczonych na blogosferze KUCHNI wybraliśmy 6. Wy głosowaliście na najlepszy. Znamy zwycięzce października!
Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
W październiku zwycięzcą została autorka bloga - AZgotuj. Jako nagrodę otrzymuje książki "Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Neal
fot. Materiały prasowe
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy oddali swój głos.