Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak.
Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.
SKŁADNIKI
2,5 szklanki mąki
paczuszka suszonych drożdży
odrobina skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżka maku
2 łyżki oliwy z oliwek
140 ml mleka
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka trzcinowego cukru
sól i pieprz
100 g łososia wędzonego
100 g tartego parmezanu
mleko do posmarowania wierzchu
3 jaja
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.
Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach C ok. 40 minut.
Przepis zastał nagrodzony przez Kuchnia magazyn dla smakoszy:
Przepis października wybrany!
13.11.2013 10:17
Spośród przepisów zamieszczonych na blogosferze KUCHNI wybraliśmy 6. Wy głosowaliście na najlepszy. Znamy zwycięzce października!
Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
W październiku zwycięzcą została autorka bloga - AZgotuj. Jako nagrodę otrzymuje książki "Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Neal
fot. Materiały prasowe
Gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy oddali swój głos.
Wszystkie bułeczki mile widziane, a takie z niespodzianką, to już podwójna rozkosz :)
OdpowiedzUsuńależ one obłędnie wyglądają:) cudeńka:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe bułeczki i od razu odpowiednio nadziane :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :D wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńNo takich bułeczek jeszcze me oczy nie widziały, super! :)
OdpowiedzUsuńBułeczki pycha :) Do tego parmezam - typowo Włosko :). Kocham tą kuchnię za ten smak :)
OdpowiedzUsuńcudne :) aż chce się sięgnąć i zjeść :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła taką bułeczkę;)
OdpowiedzUsuńwygladaja pieknie!
OdpowiedzUsuńależ one apetyczne
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki- nie słyszałam o takich!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają! Muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńaaaale apetyczne !
OdpowiedzUsuńnaaadziane te bułeczki :D Mnie się poooodoba!
OdpowiedzUsuńAle aromatyczne te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na te rewelacyjne bułeczki i robię się baaardzo głodna :) Przepis koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńżałuję, że nie jem takiej właśnie na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńPieknie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialne! Na śniadanie taka bułeczka, mniam :)
OdpowiedzUsuńIle gramów zawiera paczuszka suszonych drożdży ? Nie uzywam takich i nie wiem jaką ilością swieżych je zastąpić :) ?
OdpowiedzUsuńIle gramów zawiera paczuszka suszonych drożdży ? Nie uzywam takich i nie wiem jaką ilością swieżych je zastąpić :) ?
OdpowiedzUsuńmają 7 lub 8 gram- zależy od paczuszki.
UsuńDziękuję :) !
UsuńAha ! Zapomniałam napisać o najważniejszym - nie tylko ten przepis na bułeczki, ale i wiele innych, które wczoraj poczytałam, są interesujące. Zdjęcia też zachęcają do wypróbowania, więc dodałam blog do ulubionych i czekam na kolejne wpisy :). Pozdrawiam :) !
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Za tak miłe słowa:)
Usuń