środa, 16 października 2013

Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem



Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak.
Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno. 


SKŁADNIKI

2,5 szklanki mąki
paczuszka suszonych drożdży
 odrobina skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżka maku
2 łyżki oliwy z oliwek 
140 ml mleka
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka trzcinowego cukru
sól i pieprz
100 g łososia wędzonego
100 g tartego parmezanu
mleko do posmarowania wierzchu
3 jaja

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.
Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach C ok. 40 minut. 

Przepis zastał nagrodzony przez Kuchnia magazyn dla smakoszy:

Przepis października wybrany!

 
Red
 
13.11.2013 10:17
A A A Drukuj
Spośród przepisów zamieszczonych na blogosferze KUCHNI wybraliśmy 6. Wy głosowaliście na najlepszy. Znamy zwycięzce października!
Fot. blogi

Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
W październiku zwycięzcą została autorka bloga - AZgotuj. Jako nagrodę otrzymuje książki "Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Neal
"Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Nealfot. Materiały prasowe

Gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy oddali swój głos.


25 komentarzy:

  1. Wszystkie bułeczki mile widziane, a takie z niespodzianką, to już podwójna rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one obłędnie wyglądają:) cudeńka:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowe bułeczki i od razu odpowiednio nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki :D wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. No takich bułeczek jeszcze me oczy nie widziały, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki pycha :) Do tego parmezam - typowo Włosko :). Kocham tą kuchnię za ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne :) aż chce się sięgnąć i zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym zjadła taką bułeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe bułeczki- nie słyszałam o takich!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie wyglądają! Muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. naaadziane te bułeczki :D Mnie się poooodoba!

    OdpowiedzUsuń
  12. Patrzę na te rewelacyjne bułeczki i robię się baaardzo głodna :) Przepis koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. żałuję, że nie jem takiej właśnie na śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają genialne! Na śniadanie taka bułeczka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ile gramów zawiera paczuszka suszonych drożdży ? Nie uzywam takich i nie wiem jaką ilością swieżych je zastąpić :) ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Ile gramów zawiera paczuszka suszonych drożdży ? Nie uzywam takich i nie wiem jaką ilością swieżych je zastąpić :) ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Aha ! Zapomniałam napisać o najważniejszym - nie tylko ten przepis na bułeczki, ale i wiele innych, które wczoraj poczytałam, są interesujące. Zdjęcia też zachęcają do wypróbowania, więc dodałam blog do ulubionych i czekam na kolejne wpisy :). Pozdrawiam :) !

    OdpowiedzUsuń