poniedziałek, 21 października 2013

Krupnik jaglany


Bardzo szybka zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. 
Jest sycąca a zarazem lekka. 


 SKŁADNIKI 

2 litry bulionu warzywnego
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
korzeń pietruszki
2 marchewki 
pół selera korzeniowego
biała część pora
ząbek czosnku
natka
1 szklanka kaszy jaglanej



PRZYGOTOWANIE 

Warzywa korzenne odbierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Sparz kaszę jaglaną na sitku i dodaj do garnka. Gotuj razem aż kasza będzie miękka 8-10 minut. Dodaj sporo natki. Dopraw czarnym pieprzem. Jeśli masz lubczyk będzie idealnie.


13 komentarzy:

  1. Ja jestem fanatyczką zup. Uważam, że nie ma nic zdrowszego na obiad niż zupa! A taką z kaszą jaglaną to mogłabym pożreć z dokładką!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic tak nie rozgrzewa jak pyszna zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasza jaglana to ostatnio numer jeden! Samo zdrowie, piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupki, nie dość, że pyszne, to jeszcze jakie zdrowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo pożywnie, aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taki trochę krupnik-ale jak dla mnie bomba! Jaglana jest cudowna, mogłabym ją jeść i jeść <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie im konkretniejsza zupa tym lepiej;) Warzyw i jaglanki nigdy dosyć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowo i kolorowo - tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak bardzo mi brakuje zup... pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna i zdrowa :) często dosypuję kaszę do różnych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie zdrowe, gorące i "kaszowe" zupy :)

    OdpowiedzUsuń