środa, 23 października 2013

Suflety z twarożku ekologicznego



Kupiłam ekologiczny twarożek. Delikatny, miałki, rozpływający się ustach. Nigdy nie jadłam lepszego. 
Suflety "chodziły" za mną już od dłuższego czasu ale jakoś ciągle czasu było za mało. Myślałam, a byłam w błędzie, że wymagają one niebotycznie wiele czasu. Myliłam się. Zachęcam do ich zrobienia. Konsystencja i smak jest nie do porównania z niczym innym. 
Wybaczcie, że trochę mi opadły ale zanim zrobiłam zdjęcia "musiałam" zjeść moją porcję  prosto z piekarnika. Wtedy są najlepsze.


SKŁADNIKI:

Na 8 sztuk

300 g twarożku
4 całe jaja
3/4 szklanki cukru pudru
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki gęstego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski
100 g miękkiego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło do wysmarowania foremek 
cukier trzcinowy do wysypania wnętrza foremek



PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od wysmarowania foremek masłem i cukrem trzcinowym (po upieczeniu, kiedy będziesz jeść z masła i cukru zrobi się pyszny sos toffi) .
Oddzieliłam żółtka od białek.
Masło utarłam z wanilią i mąką ziemniaczaną. Do puszystej masy dodawałam na przemian twarożek i jogurt. Następnie dodałam 4 żółtka i starannie wymieszałam mikserem. 
Teraz czas na pianę z białek. Ubij na sztywno a pod koniec dodawaj po łyżce cukru pudru, piana zrobi się szklista jak na bezy. 
Weź szpatułkę i pół piany przełóż do masy serowej delikatnie mieszając. Potem resztę piany. Delikatnie przemieszaj. Napełniaj foremki zostawiając ok. 1 cm od wysokości. Piekarnik nastaw na 190 stopni C i zapiekaj w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Serwuj prosto z piekarnika. 





13 komentarzy:

  1. Do sufletu brak mi odwagi ( jeszcze), ale bardzo mnie kusi. Ten Twój pięknie się prezentuje. Ja do tej pory znałam tylko odmianę serową, czekoladową i waniliową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny! Muszę w końcu kupić odpowiednie kokilki i zmierzyć się z sufletem: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Serowa pycha :) Od dawna za mna taki sufleci chodzi. Maleńki - taki tylko dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę się w końcu zmotywować i zmontować suflety :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda taaak cudownie <3 i delikatnie, jak chmurka!

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam, ale mam na niego ochotę :) Twoje zdjęcia zachęcają!

    OdpowiedzUsuń
  7. aż woła "zjedz mnie"... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, wygląda tak pięknie i delikatnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają cudownie. Delikatnie i puszyście! Baaardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam takiego sufletu. Imponująco wygląda i jeszcze lepiej pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń