Najbardziej z warzyw lubię zieloną fasolkę. Dlatego u mnie na blogu można jej znaleźć sporo. Dodaję gdzie się da. Do zup, omletów, sałatek. Zapiekam i gotuję.
Przepis na boczniaki z zieloną fasolką.
SKŁADNIKI:
250 g boczniaków
cebula
2 garście zielonej fasolki
liść laurowy
sól i pieprz
chili w płatkach
1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy
2 łyżki wina białego lub łyżka octu jabłkowego
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki natki z pietruszki
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, umyć i pociąć na mniejsze kawałki. Zblanszować we wrzątku 5 minut. Odcedzić.
Boczniaki pociąć w paseczki i usmażyć w wysokiej temperaturze. Pokroić cebulę w plasterki, dodać. Chwilę razem podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać. Dodać sos tamari, białe wino i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Można podlać lekko wodą. Wymieszać i posypać natką.