piątek, 4 września 2020

Boczniaki z fasolką w pomidorach

 

Najbardziej z warzyw lubię zieloną fasolkę. Dlatego u mnie na blogu można jej znaleźć sporo. Dodaję gdzie się da. Do zup, omletów, sałatek. Zapiekam i gotuję. 
Przepis na boczniaki z zieloną fasolką. 

SKŁADNIKI:

250 g boczniaków

cebula

2 garście zielonej fasolki

liść laurowy

sól i pieprz

chili w płatkach

1-2 łyżki sosu tamari lub sos sojowy

2 łyżki wina białego lub łyżka octu jabłkowego

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki natki z pietruszki 

2 łyżki oleju 

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, umyć i pociąć na mniejsze kawałki. Zblanszować we wrzątku 5 minut. Odcedzić. 

Boczniaki pociąć w paseczki i usmażyć w wysokiej temperaturze. Pokroić cebulę w plasterki, dodać. Chwilę razem podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać. Dodać sos tamari, białe wino i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Można podlać lekko wodą. Wymieszać i posypać natką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz