sobota, 6 maja 2017

Ciasto z morelami

Kupiłam morele w puszcze. Tak z ciekawości. Nie jestem zwolenniczką puszkowanych produktów. Ale morele mnie zaskoczyły. Jędrne i nie tak słodkie jak np. brzoskwinie. Kupię parę puszek, żeby mieć pod ręką.

Składniki:

morele z puszki 1 sztuka
cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 3/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.