sobota, 6 maja 2017

Pomysł na niedzielne ciasto z morelami

Kupiłam morele w puszcze. Tak z ciekawości. Nie jestem zwolenniczką puszkowanych produktów. Ale morele mnie zaskoczyły. Jędrene i nie tak słodkie jak np. brzoskwinie. Kupię parę puszek, żeby mieć pod ręką.

morele z puszki 1sztuka
cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 3/4 szklanki

Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z curem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. 

niedziela, 30 kwietnia 2017

Hiszpańska paella z produktami Lidl

Już od wtorku 2 maja w sklepach Lidl Polska ropoczyna się Tydzień Kuchni Hiszpańskiej. Świeże owoce morza, hiszpańskie sery, oliwki, regopnalne sosy i warzywne pasty. Mnóstwo produktów Sol&Mar, które inspirują !
Wybrałam do przetestowania mieszankę owoców morza do paelli.

szklanka ryżu
szczypta szafranu
cebula
2 ząbki czosnku
mieszanka owoców morza Sol&Mar
bulion ok 750 ml
3/4 szklanki białego wina
pół szklanki zielonego groszku
papryki zielona i czerwona
cytryna
4 łyżki oliwy

Oliwę rozgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę, dodać ryż, paprykę, szafran, czosnek.  Wymieszac. Wlać białe wino, odparować. Wlewać bulion. Po 15 minutach wrzucić na wierzch owoce morza i groszek. dusić ok 3 minut.