sobota, 6 maja 2017

Ciasto z morelami

Kupiłam morele w puszcze. Tak z ciekawości. Nie jestem zwolenniczką puszkowanych produktów. Ale morele mnie zaskoczyły. Jędrne i nie tak słodkie jak np. brzoskwinie. Kupię parę puszek, żeby mieć pod ręką.

Składniki:

morele z puszki 1 sztuka
cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 3/4 szklanki

Przygotowanie:

Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. 

15 komentarzy:

  1. Chętnie wypróbuję ze świeżymi morelami, bo jakoś się nie mogę przekonać do tych puszkowanych ;) Bardzo apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. również unikam puszkowanych owoców, ale raz na jakiś czas zdarza mi się siegnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już byśmy chciały świeże morele :D Ale takie z puszki do ciasta muszę świetnie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale!
    I tak na pewno smakuje. Jadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę kupić morele. bo zawsze kupowałam brzoskwinie. Zachęciłaś mnie. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak mówisz, że takie fajne te morele to może i ja zakupię, bo tak to raczej wystrzegam się puszek

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być użyta zwykła mąka?

    OdpowiedzUsuń