Składniki:
morele z puszki 1 sztuka
cukier brązowy lub ksylitol 3/4 szklanki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ryżowa lub orkiszowa 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
Przygotowanie:
Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z cukrem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ze świeżymi morelami, bo jakoś się nie mogę przekonać do tych puszkowanych ;) Bardzo apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMnie zaskoczyły pozytywnie:)
UsuńWspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńrównież unikam puszkowanych owoców, ale raz na jakiś czas zdarza mi się siegnąć :)
OdpowiedzUsuńJuż byśmy chciały świeże morele :D Ale takie z puszki do ciasta muszę świetnie pasować :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńI tak na pewno smakuje. Jadłabym...
wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ morelami? Super! :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić morele. bo zawsze kupowałam brzoskwinie. Zachęciłaś mnie. Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńjak mówisz, że takie fajne te morele to może i ja zakupię, bo tak to raczej wystrzegam się puszek
OdpowiedzUsuńZ morelami - brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńCzy może być użyta zwykła mąka?
OdpowiedzUsuńTak, i będzie zdecydowanie lepsze:)
Usuń