Ciasto z marchewki i buraków z czekośliwką.
Składniki:
mąka ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki
jaja duże 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl
burak 2 sztuki (dość małe)
marchew 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
płaska łyżeczka sody
cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki
Polewa:
2 czubate łyżki surowego kakao
2 łyżki zimnej wody
6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego/ lub jaki masz
łyżka masła/ lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
mąka ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki
jaja duże 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl
burak 2 sztuki (dość małe)
marchew 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
płaska łyżeczka sody
cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki
Polewa:
2 czubate łyżki surowego kakao
2 łyżki zimnej wody
6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego/ lub jaki masz
łyżka masła/ lub oleju kokosowego
Przygotowanie:
Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja wbićdo misy, dodać cukier, ubić. Wlać olej i wymieszać. Dodać posiekane drobno orzechy włoskie, (dałam orzechy pekan bo takiem miałam) mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodać tarte warzywa i wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec 50 minut w 180 stopniach C.
Polać polewą czekoladową:
Zagotować wodę z tłuszczem, kakao i cukrem. Mieszać aż cukier sie rozpuści. Na początku polewa może być rzadka, ale wraz ze stygnięciem tężeje.
Moje ciasto przekroiłam i posmarowałam powidłami czekośliwka.
o kurczę! Połączenie tych dwóch składników jeszcze w mojej kuchni nie miało miejsca, a prezentuje się na zdjęciu wyśmienicie :) Chyba się pokuszę zatem o ten wypiek <3
OdpowiedzUsuńja poproszę kawałek <3
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie warzyw:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasto z buraków, ale w tej wersji jest zdecydowanie bardziej kuszące :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) A do niego herbatka jaśminowa na przefiltrowanej wodzie z dobrego filtra na ujęciu wody aby chlorowego posmaku nie było :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWow ale bosko wygląda :D I ta ściekająca polewa <3
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne, chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuń