wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym


Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. 


SKŁADNIKI:

Ciasto 

szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego


Nadzienie:

paczka suszonych moreli 200 g
1 szklanka miodu pitnego (u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok. 2 łyżek płaskich



PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.

Masa morelowa:

Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzoną masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.

53 komentarze:

  1. Co za kolor! Aż chce się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie ten przepis, ale napisz proszę wymiary tej foremki oraz wagę paczki moreli, bo są i po 100 i po 200 i po 250 gram, nie mówiąc o większych...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moreli było 200 gram, ale sporo zostało, i zjadłam z jogurtem, wymiary foremki: 35X11

      Usuń
  3. piekny! i te morele:)super! http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/04/dekoracje-swiateczne-zurek-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń
  4. To nadzienie mnie zachwyciło<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak delikatnie ozdobiłaś i z takim kwiatuszkami. Bardzo mi się podoba. I pewnie niesamowicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ten pomysł na mazurka :-) oblizuję się z wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie, uwielbiam miód pitny, ostatnio rozkochałam się w malinowym

    OdpowiedzUsuń
  8. za mazurkami nie przepadam, ale ten mus z moreli brzmi bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny mazurek, cudowne smaki porywam. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie w domu nigdy nie robiło się na Święta mazurków, ale widząc takie cudo poważnie się zastanowię nad wprowadzeniem nowej tradycji :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za wspaniały mazurek! ( dodatek miodu pitnego brzmi interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się pomysł z tym musem z moreli. Takiej wersji jeszcze nie znałam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już na Facebooku zrobił na mnie wrażenie, pięknie wygląda : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Już na Facebooku zrobił na mnie wrażenie, pięknie wygląda : )

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały!
    Mus z moreli brzmi fnatastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest boski ;) smak mogę sobie tylko wyobrażać!

    OdpowiedzUsuń
  17. Obłędny! Wyobrażam sobie jego cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja w tym roku mazurków nie robię, ale chętnie sobie patrzę na te blogowe :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. po 1sze: jakie zdjęcia..
    po 2gie: o mamooo... też chyba byłabym w nim zakochana <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Wzajemnie wesołych, spokojnych i zdrowo spędzonych Świąt! ;*

    OdpowiedzUsuń
  21. mmmm jaki piękny! Ja będę jutro piekła mazurka :) Tobie również życzę wesołych i radosnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Prześliczny! Musi smakować wybornie :)

    Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja wpadam jeszcze raz z życzeniami. Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną : )

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja wpadam jeszcze raz z życzeniami. Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych nadziei i miłości, oraz wspaniałych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół życzy Małgosia z rodziną : )

    OdpowiedzUsuń
  25. dziekuje za za zyczenia rowniez zycze Wesolego Alleluja:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniały mazurek, szkoda, że tak późno go zobaczyłam ale postaram się go zrobić na przyszłe Święta.
    Zdrowych i pogodnych Świąt pełnych słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wow, jest idealny. Szukam takich form i nigdzie nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudny! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę:)!

    OdpowiedzUsuń
  29. ma cudowny kolor!
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  30. Zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kuszący;-)
    Zdrowych, Spokojnych i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda obłędnie! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękny twój mazurek, życzę Tobie zdrowych i pogodnych świąt, mokrego dyngusa dla ciebie i całej rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. mazurek wygląda jak z cukierni. Świetny!:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam, miło mi poinformować Cię, że nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam: http://uzaleznieniwkuchni.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. mmmm... ależ to smakowicie wygląda! aż cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  37. o kurcze...mazurek z miodem pitnym. To brzmi cudownie !!!

    OdpowiedzUsuń
  38. Mistrzowsko wygląda! Chociaż już po świętach to i tak bym zjadła kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda przepysznie ;)) !! Kolor jest bardzo wiosenny ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda genialnie! I jaka ciekawa forma! Nigdy nie widziałam tak podłużnego mazurka. Zawsze gdzieś tam bliżej im było kwadratu czy koła. Cudny!

    OdpowiedzUsuń
  41. Oj dostało mi się od rodziny, bo nie zdążyłam z mazurkiem na święta. Nadzieniem wypełniłam babeczki, były bajeczne.

    OdpowiedzUsuń
  42. mm... ależ pysznonści.. nigdy nie robiłam mazurka:)

    OdpowiedzUsuń
  43. NIezwykły mazurek, gustownie ozdobiony bez przepychu, z wielkim smakiem

    OdpowiedzUsuń
  44. Cudnie wygląda, zachęca by odkroić choć kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  45. This is a winner! Making it tomrorow!

    OdpowiedzUsuń