Przygotowałam przepisy na dwanaście różnych farszy do jajek. Jeden z nich jest zapiekany publikowany wiele lat temu, ale postanowiłam powtórzyć. Farsze są z soczewicą, kaszą jaglaną, brokułem, rzodkiewką, z rybą, pieczarkami, chrzanem, serkiem wiejskim i wiele wiele innych równie smacznych.
I. Farsz z czerwonej soczewicy ( świetna jako pasta do kanapek przy większej ilości)
100 g czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
ząbek czosnku
2 łyżki lekko uprażonych nasion słonecznika
sól i pieprz do smaku
nasiona czarnuszki do posypania na wierzch
dowolne kiełki
4 jaja ugotowane na twardo.
Ugotować soczewicę, odcedzić. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Przełożyć do naczynia soczewicę, żółtka, dodać pestki słonecznika, czosnek, doprawić solą i pieprzem, wlać olej. Zmiksować. Nadziewać białka jajek farszem, posypać czarnuszką i dowolnymi kiełkami.
II. Drugi farsz z czerwonej soczewicy z serem feta
4 jaja ugotowane na twardo
100 g czerwonej soczewicy
1/2 opakowania fety
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
zioła
Ugotować soczewicę, odcedzić na sicie. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Przełożyć do naczynia soczewicę, żółtka, dodać fetę, czosnek, doprawić solą (ostrożnie- feta już jest słona) i pieprzem, dodać koncentrat. Zmiksować. Nadziewać białka jajek farszem, posypać dowolnymi kiełkami lub ziołami.
Farsz ziołowy do zapiekania
3 jaja na twardo
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
łyżka miękkiego masła
bułka tarta ok 2 - 3 łyżek
olej do smażenia
bułka tarta
Ugotowane jajka przeciąć wzdłuż nie uszkadzając skorupek.
Wyjąć łyżeczką jajka i posiekać drobno. Posiekać razem drobno wszystkie zioła. Dodać do jaj, doprawić solą i pieprzem. Dodać miękkie masło i wymieszaj. Napełnić skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki ( jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie). Otocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku.
Farsz z awokado
dojrzałe miękkie awokado
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki wasabi (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
4 jaja na twardo
rzeżucha ( ja polecam natkę kolendry)
Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka. Wyjąć miąższ z awokado, dodać roztarty czosnek i wasabi. Rozetrzeć na pastę. Faszerować połówki jajek. Posypać kolendrą lub rzeżuchą.
Farsz z ogórka i rzodkiewki z wiejskim serkiem (cottage cheese)
2 rzodkiewki
kawałek ogórka obranego i pozbawionego pestek
1/2 opakowania serka wiejskiego cottage cheese (bez śmietanki)
1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku
szczypiorek drobny
4 jaja ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka (żółtka wykorzystać do kruchego ciasta). Rzodkiewki zetrzeć na tarce z ogórkiem. Poczekać aż ogórek puści wodę i lekko odcisnąć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać serek wiejski, chrzan i posiekany drobno szczypiorek. Wymieszać. Faszerować połówki jajek. Posypać kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
Farsz z twarożku i chrzanu
100 g białego miękkiego twarogu
2 łyżeczki chrzanu
natka z pietruszki (1 łyżeczka)
sól i pieprz do smaku
4 jaja na twardo
Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka. W misce rozetrzeć twaróg z chrzanem, wkruszyć żółtka, doprawić solą, pieprzem natką pietruszki. Wymieszać razem. Faszerować połówki jajek. Posypać natką pietruszki.
Farsz pomidorowy z kaszą jaglaną
4 jajka gotowane na twardo
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz, papryka mielona,
oregano świeże lub suszone, natka pietruszki
ząbek czosnku
Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Koncentrat umieścić w miseczce z kaszą jaglaną, dodać żółtka i utrzeć widelcem, wcisnąć czosnek, wlać olej i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek faszerować masą. Posypać świeżym oregano i natką pietruszki.
Farsz pieczarkowy
4 jajka gotowane na twardo
6 średnich pieczarek
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz ziołowy
natka pietruszki i szczypiorek
ząbek czosnku
Pieczarki zetrzeć na tarce i udusić z czosnkiem na oleju. Pod koniec dodać sól i pieprz ziołowy. Na patelni nie powinno być wody z duszenia pieczarek.
Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka.żółtka i utrzeć widelcem dodać przestudzone pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek faszerować masą. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.
Farsz z groszkiem zielonym i awokado
4 jajka
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
1/2 awokado
1/2 ząbka czosnku
łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
trochę skórki z cytryny
sól i pieprz pieprz do smaku
świeża mięta, koperek, łyżka natki
Jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i rozetrzeć z posiekanym awokado, dodać zielony groszek lekko rozgnieciony widelcem, wymieszać jogurtem naturalnym,dodać natkę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą wypełnić połówki jajek. Na wierzch posypać natka i miętą
Farsz z wędzonym łososiem lub makrelą
5 jaj ugotowanych na twardo
70 g wędzonego łososia lub makreli
łyżka majonezu
2 łyżeczki jogurtu
łyżeczka soku z cytryny i trochę skórki
posiekany szczypiorek na wierch
2 łyżeczki posiekanych kaparów
sól i pieprz
Jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać bardzo drobno pokrojonego łososia lub makrelę, kapary i szczypiorek. Dodać majonez,jogurt, sok z cytryny i skórkę. Wymieszać dodając sól, pieprz.
Połówki jajek wypełnić masą i posypać szczypiorkiem.
Farsz z brokułem, pstrągiem lub makrelą i awokado
1/2 miękkiego awokado
5 jajek ugotowanych na twardo
3 różyczki ugotowane brokuła
sól i pieprz
papryczka chili
trochę wędzonej makreli lub pstrąg
łyżka soku z cytryny
natka z pietruszki
Brokuła gotujemy do miękkości.Rozgniatamy widelcem lub w rozdrabniaczu z rybą. Przekładamy do miski i dodajemy przesiekane w kostkę żółtka jaj, rozdrobione awokado. Doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Napełniamy jajka. Posypujemy drobno posiekaną natką.
Farsz z tuńczykiem
puszka tuńczyka w oliwie
2-3 łyżki majonezu ( polecam zdobić ten: majonez bez żółtek)
sok z połówki cytryny
trochę skórki z cytryny
szczypiorek
5 jaj na twardo
Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka, rozetrzeć widelcem, dodać tuńczyka, majonez, zetrzeć trochę skórki z cytryny, wlać sok z cytryny. Dobrze rozetrzeć. Faszerować połówki jajek. Posypać szczypiorkiem.