piątek, 3 kwietnia 2020

Szybkie ciasto z serem i z jabłkami

Ciasto z białym serem z jabłkami. Może nie wygląda zjawiskowo ale za to jest szybkie w przygotowaniu i smaczne. Zamiast jabłek można użyć gruszek, brzoskwiń, śliwek czy moreli.

Skałdniki:

2 kostki twarogu po 250 g
1 opakowanie budyniu o smaku  waniliowym 
ksylitol lub cukier trzcinowy   1/2 szklanki
jabłka 2 szt.
jaja duże 3 szt.
śmietana lub jogurt naturalny 200 ml
sok z cytryny do skropienia jabłek 1 łyżka

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, skropić sokiem z cytryny.
Twaróg przełożyć do malaksera i zmiksować, dodać jogurt lub śmietankę, następnie dodawać po jednym jajku do skończenia. Dodać ksylitol lub inny słodzik. Na koniec dodać budyń i zmiksować na gładko. Przelać do formy wyłożonej papierem. Na wierzch ułożyć jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni 60-70 minut w zależności od piekarnika, aż się zrumieni a jabłka będą miękkie.






wtorek, 31 marca 2020

12 różnych farszy do jajek wielkanocnych

Przygotowałam przepisy na dwanaście różnych farszy do jajek. Jeden z nich jest zapiekany publikowany wiele lat temu, ale postanowiłam powtórzyć. Farsze są z soczewicą, kaszą jaglaną, brokułem, rzodkiewką, z rybą, pieczarkami, chrzanem, serkiem wiejskim i wiele wiele innych równie smacznych.




I. Farsz z czerwonej soczewicy ( 
świetna jako pasta do kanapek przy większej ilości)

100 g czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
ząbek czosnku
2 łyżki lekko uprażonych nasion słonecznika
sól i pieprz do smaku
nasiona czarnuszki do posypania na wierzch
dowolne kiełki
4 jaja ugotowane na twardo.


Ugotować soczewicę, odcedzić. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Przełożyć do naczynia soczewicę, żółtka, dodać pestki słonecznika, czosnek, doprawić solą i pieprzem, wlać olej. Zmiksować. Nadziewać białka jajek farszem, posypać czarnuszką i dowolnymi kiełkami.


II. Drugi farsz z czerwonej soczewicy z serem feta

4 jaja ugotowane na twardo
100 g czerwonej soczewicy
1/2 opakowania fety
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2  łyżeczki czerwonej papryki
zioła

Ugotować soczewicę, odcedzić na sicie. Jaja przekroić na pół, wyjąć żółtka.
Przełożyć do naczynia soczewicę, żółtka, dodać fetę, czosnek, doprawić solą (ostrożnie- feta już jest słona) i pieprzem, dodać koncentrat. Zmiksować. Nadziewać białka jajek farszem, posypać dowolnymi kiełkami lub ziołami.



Farsz ziołowy do zapiekania


3 jaja na twardo
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
pół pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
łyżka miękkiego masła
bułka tarta ok 2  - 3 łyżek
olej do smażenia
bułka tarta 

Ugotowane jajka przeciąć wzdłuż nie uszkadzając skorupek.
Wyjąć łyżeczką jajka i  posiekać drobno. Posiekać razem drobno wszystkie zioła. Dodać do jaj, doprawić solą i pieprzem. Dodać miękkie masło i wymieszaj. Napełnić skorupki masą tak, aby delikatnie wystawała znad skorupki ( jeśli zrobisz to na płasko skorupki bardzo strzelają na patelni a tłuszcz jest bardzo gorący i pryska wszędzie). Otocz w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju kilka minut aż będą chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku.


Farsz z awokado

dojrzałe miękkie awokado

ząbek czosnku

1/2 łyżeczki wasabi (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

4 jaja na twardo

rzeżucha ( ja polecam natkę kolendry)

Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka. Wyjąć miąższ z awokado, dodać roztarty czosnek i wasabi. Rozetrzeć na pastę. Faszerować połówki jajek. Posypać kolendrą lub rzeżuchą.



Farsz z ogórka i rzodkiewki z wiejskim serkiem (cottage cheese) 




2 rzodkiewki

kawałek ogórka obranego i pozbawionego pestek

1/2 opakowania  serka wiejskiego cottage cheese (bez śmietanki)

1 łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku

szczypiorek drobny

4 jaja ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka (żółtka wykorzystać do kruchego ciasta). Rzodkiewki zetrzeć na tarce z ogórkiem. Poczekać aż ogórek puści wodę i lekko odcisnąć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać serek wiejski, chrzan i posiekany drobno szczypiorek. Wymieszać. Faszerować połówki jajek. Posypać kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.



Farsz z twarożku i chrzanu


100 g białego miękkiego twarogu

2 łyżeczki chrzanu

natka z pietruszki (1 łyżeczka)

sól i pieprz do smaku

4 jaja na twardo



Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka. W misce rozetrzeć twaróg z chrzanem, wkruszyć żółtka, doprawić solą, pieprzem natką pietruszki. Wymieszać razem. Faszerować połówki jajek. Posypać natką pietruszki.


Farsz pomidorowy z kaszą jaglaną


4 jajka gotowane na twardo

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżka oleju rzepakowego

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

sól, pieprz, papryka mielona,

oregano świeże lub suszone, natka pietruszki

ząbek czosnku


Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Koncentrat umieścić w miseczce z kaszą jaglaną, dodać żółtka i utrzeć widelcem, wcisnąć czosnek, wlać olej i dodać przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek faszerować masą. Posypać świeżym oregano i natką pietruszki.


Farsz pieczarkowy

4 jajka gotowane na twardo

6 średnich pieczarek

łyżka oleju rzepakowego

sól, pieprz ziołowy

natka pietruszki i szczypiorek

ząbek czosnku



Pieczarki zetrzeć na tarce i udusić z czosnkiem na oleju. Pod koniec dodać sól i pieprz ziołowy. Na patelni nie powinno być wody z duszenia pieczarek.

Jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka.żółtka i utrzeć widelcem dodać przestudzone pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać. Połówki jajek faszerować masą. Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.



Farsz z groszkiem zielonym i awokado

4 jajka

1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku

1/2 awokado

1/2 ząbka czosnku

łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny

trochę skórki z cytryny

sól i  pieprz pieprz do smaku

świeża mięta, koperek, łyżka natki


Jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż. Wyjąć żółtka i rozetrzeć z posiekanym awokado, dodać zielony groszek lekko rozgnieciony widelcem, wymieszać jogurtem naturalnym,dodać natkę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą wypełnić połówki jajek. Na wierzch posypać natka i miętą


Farsz z wędzonym łososiem lub makrelą


5 jaj ugotowanych na twardo

70 g wędzonego łososia lub makreli

łyżka majonezu

2 łyżeczki jogurtu

łyżeczka soku  z cytryny i trochę skórki

posiekany szczypiorek na wierch

 2 łyżeczki posiekanych kaparów

sól i pieprz


Jajka ugotować, obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Dodać bardzo drobno pokrojonego łososia lub makrelę, kapary i szczypiorek. Dodać majonez,jogurt, sok z cytryny i skórkę. Wymieszać dodając sól, pieprz.

Połówki jajek wypełnić masą i posypać szczypiorkiem.



Farsz z brokułem, pstrągiem lub makrelą i awokado


1/2 miękkiego awokado

5 jajek ugotowanych na twardo

3 różyczki ugotowane  brokuła

sól i pieprz

papryczka chili

trochę wędzonej makreli lub pstrąg

łyżka soku z cytryny

natka z pietruszki



Brokuła gotujemy do miękkości.Rozgniatamy widelcem lub w rozdrabniaczu z rybą. Przekładamy do miski i dodajemy przesiekane w kostkę żółtka jaj, rozdrobione awokado. Doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Napełniamy jajka. Posypujemy drobno posiekaną natką.


Farsz z tuńczykiem

puszka tuńczyka w oliwie

2-3 łyżki majonezu ( polecam zdobić ten: majonez bez żółtek)

sok z połówki cytryny

trochę skórki z cytryny

szczypiorek

5 jaj na twardo





Z ugotowanych i przekrojonych na pół jaj wyjąć żółtka, rozetrzeć widelcem, dodać tuńczyka, majonez, zetrzeć trochę skórki z cytryny, wlać sok z cytryny. Dobrze rozetrzeć. Faszerować połówki jajek. Posypać szczypiorkiem.