środa, 21 sierpnia 2013

Knedle z morelami



Knedle migdałowo serowe z morelami... ale dla mnie to 
knedliki ... Kupiłam maleńkie morele z myślą o knedlach. Kiedy otoczyłam je ciastem były tak maleńkie że nazwałam je knedlikami.
Morele  były bardzo "opalone" tzn. miały czerwone policzki. Widocznie słońce mocno na nie świeciło.


12 sztuk moreli

Na ciasto: 

500 g twarogu
łyżeczka skórki pomarańczowej - dałam z Kotanni
50 g miękkiego masła
2 żółtka
250 g mąki ( u mnie durum z M&S)
szczypta soli
5 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki cukru trzcinowego

Sos:

porządna łyżka masła
łyżka miodu  - u mnie z pyłkiem  - -obłędny smak
pół łyżeczki cynamonu

mielone migdały do obtoczenia knedli
mąka do podsypywania ciasta 


PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto włożyć do wysokiej misy i wyrobić gładkie ciasto. Uformować dość gruby wałek. Pociąć na 12 części. Na stolnicy rozpłaszczyć pierwszy kawałek i włożyć do środka owoc. Potem zacząć rolować w rekach aż wyjdzie głodka kula- knedel. Czynność powtórzyć z reszta. Powinno wyjść 12-14 sztuk.
Gotować w lekko osolonej wodzie do 15 minut. W zależności od wielkości owoców. Wyjąć łyżką cedzakową. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni mielone migdały.  Otoczyć w nich knedliki. Polać sosem z masła, miodu i cynamonu.


wtorek, 20 sierpnia 2013

Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym


Kilka miesięcy temu kupiłam foremkę na ciasteczka w kształcie gitary. Ponieważ mój mąż gra na gitarze a zbliżały się jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu.
Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające. 


Składniki

175 g twardego masła
100 g mielonych migdałów
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru
olejek migdałowy  - 1 łyżeczka 
cukier waniliowy


PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie. 


Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut,


  Potem dekorowałam lukrem plastycznym.


niedziela, 18 sierpnia 2013

Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem


Uwielbiam świeże ryby. Z dostępnych w sklepie kupiłam stęka z tuńczyka.

 Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i pysznie! Estragon to specyficzne zioło. Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem możesz śmiało je pominąć.


dla dwóch osób:

2 steki z tuńczyka
sól i pieprz, oliwa - do natarcia steku

biała część pora
pół kieliszka wina
olej
sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora

pół opakowania świeżego szpinaku
paczuszka orzeszków piniowych
duża łyżka rodzynek
sól i pieprz
oliwa
 szczypta gałki muszkatołowej


 Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora,
niewielka patelnia do przygotowania szpinaku.

PRZYGOTOWANIE

Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz. Ja lubię kiedy trochę mięsa w środku jest jeszcze surowe.
W rondlu rozgrzej ok. łyżki oleju i wrzuć pokrojoną w talarki białą część pora i duś. Często mieszaj. Dolej białe wino, odparuj. Dodaj przyprawy. Na koniec dodaj szczyptę estragonu lub łyżeczkę świeżo estragonu siekanego. 
Na patelni rozgrzej oliwę wsyp orzeszki piniowe i rodzynki niech się zrumienią. Wyjmij na bok na talerzyk. Włóż na patelnię umyty szpinak i chwilę mieszaj, aż liście się zblanszują. Dodaj sól i pieprz. Na koniec dodaj orzeszki, rodzynki i dopraw gałką muszkatołową. 


Podanie:

Wykorzystałam ring kulinarny do ułożenia dania. Na spód ułożyłam duszone pory. Następnie szpinak, tuńczyk. Górę udekorowałam  szpinakiem. Podałam białe wytrawne wino.