środa, 21 sierpnia 2013

Knedle z morelami



Knedle migdałowo serowe z morelami... ale dla mnie to 
knedliki ... Kupiłam maleńkie morele z myślą o knedlach. Kiedy otoczyłam je ciastem były tak maleńkie że nazwałam je knedlikami.
Morele  były bardzo "opalone" tzn. miały czerwone policzki. Widocznie słońce mocno na nie świeciło.


12 sztuk moreli

Na ciasto: 

500 g twarogu
łyżeczka skórki pomarańczowej - dałam z Kotanni
50 g miękkiego masła
2 żółtka
250 g mąki ( u mnie durum z M&S)
szczypta soli
5 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki cukru trzcinowego

Sos:

porządna łyżka masła
łyżka miodu  - u mnie z pyłkiem  - -obłędny smak
pół łyżeczki cynamonu

mielone migdały do obtoczenia knedli
mąka do podsypywania ciasta 


PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto włożyć do wysokiej misy i wyrobić gładkie ciasto. Uformować dość gruby wałek. Pociąć na 12 części. Na stolnicy rozpłaszczyć pierwszy kawałek i włożyć do środka owoc. Potem zacząć rolować w rekach aż wyjdzie głodka kula- knedel. Czynność powtórzyć z reszta. Powinno wyjść 12-14 sztuk.
Gotować w lekko osolonej wodzie do 15 minut. W zależności od wielkości owoców. Wyjąć łyżką cedzakową. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. W międzyczasie uprażyć na suchej patelni mielone migdały.  Otoczyć w nich knedliki. Polać sosem z masła, miodu i cynamonu.


29 komentarzy:

  1. Jakie one okrąglutkie, jakie ładne! I jakie smaczne na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, jeszcze sama nigdy nie robiłam:)
    zapraszam do siebie na konkurs:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie widziałam takich jeszcze. Zrobiłaś mi smaka... Ale takich to chyba nie kupię, muszę więc sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niesamowicie pysznie! Jak małe słoneczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają tak słonecznie że aż trudno się im oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. przepysznie wyglądają, z ogromną ochotą bym teraz takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pokazywanie takich pyszności powinno być karalne ...;)! Po prostu obłędne!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają tak mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. oj kusisz kusisz, zjadłabym z chęcią porcyjkę:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam knedle :D Ta niespodzianka w środku jest w nich najlepsza ;P

    OdpowiedzUsuń
  12. jak cudownie wyglądają !:) Moja babcia zawsze robiła knedle ze śliwkami, a morele to miła odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają jak pomarańczowe perełki! :D Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają fantastycznie ! nie robiłam nigdy, bardzo kuszący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam ! Mam ochotę na knedle już od kilku dni i zebrać się nie mogę na ich przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. to danie stworzone dla mnie:) mniam mniam:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mi ochoty narobiłaś! Uwielbiam knedle!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Knedle już od dawna za mną "chodzą":) Twoje bardzo kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale świetne knedliki,aż się śmieją.

    OdpowiedzUsuń
  20. Sprawdziłam...pyszne!!! Dziękuję za przepis :)! Pozdrawiam:)!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają przepięknie ale musiały smakować ;)

    OdpowiedzUsuń