Potrójne ciasto czekoladowe.
U mnie wersja bezglutenowa na mące ryżowej z pełnego przemiału. Ty możesz dać jaka chcesz. Gorzka czekolada, jajeczka czekoladowe z masłem orzechowym lekko słonawym, i mus czekoladowy.
Ciasto jest pyszne. Wytrawny mus czekoladowy przeplata się ze słodyczą ciasta a jajeczka potęgują rozkoszy smaku czekolady z zaskakującym lekko słonawym masłem orzechowym w środku.
Mała tortownica
SKŁADNIKI
3/4 kostki masła miękkiego
3/4 szkl. cukru/ ksylitolu
szklanka mąki ryżowej z pełnego przemiału/ lub pszennej
2 czekolady z zawartością 65 proc.
łyżeczka esencji waniliowej
50 g zmielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłego
2 jaja
czubata łyżka kakao
śmietanka 36% - i opakowanie małe
jajeczka czekoladowe - u mnie 26 sztuk
tortownica mała wysmarowana masłem
PRZYGOTOWANIE:
Rozpuść opakowanie gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Dobrze wystudź.
Miękkie masło miksować na puch z ksylitolem / cukrem około 5 minut, po tym czasie dodać 1 jajko i znów miksować aż masa będzie jednorodna, wbić drugie i miksować aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewać wystudzoną gorzką czekoladę.
Dodać łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodać przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszać, aby mąka nie utworzyła chmury kurzu;)
Wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjąć ciasto z piekarnika.
Ostudzić ciasto.
Rozpuść kolejną gorzką czekoladę. Wystudź.
Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego.
Miękkie masło miksować na puch z ksylitolem / cukrem około 5 minut, po tym czasie dodać 1 jajko i znów miksować aż masa będzie jednorodna, wbić drugie i miksować aż utworzy się jednorodny krem. Stróżką wlewać wystudzoną gorzką czekoladę.
Dodać łyżeczkę pasty z wanilii lub esencji. Następnie dodać przesiane kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Teraz migdały. Delikatnie wymieszać, aby mąka nie utworzyła chmury kurzu;)
Wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Sprawdzić ciasto patyczkiem - jeśli jest czysty wyjąć ciasto z piekarnika.
Ostudzić ciasto.
Rozpuść kolejną gorzką czekoladę. Wystudź.
Ubij bitą śmietanę ze śmietanfixem, wlewaj cienką stróżką rozpuszczoną zimną ale wciąż ciekłą czekoladę. Wyłóż na wierzch ciasta i dekoruj dowolnymi jajeczkami. U mnie czekoladowe z kremem z masła orzechowego.
Skąd te jajeczka i jakiej firmy? Muszę je mieć! *.*
OdpowiedzUsuń:) jajka nazywają się Mister Easter chocolate eggs- kupiłam w osiedlowym sklepie
UsuńSzkoda, nigdy takich nie widziałam, a dałabym się za nie pokroić :(
UsuńAle cudo! Chce takie na wielkanoc ;D
OdpowiedzUsuńWspaniałe i jeszcze te jajeczka, boskie :-) świetny pomysł na ciasto :-)
OdpowiedzUsuńBoskie ciasto! Po prostu padłam, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda!
OdpowiedzUsuńmmmmm czekolada! Musiałabym pilnować ciasta, bo dekoracja zostałaby zjedzona zanim ciasto wylądowało na stole;)
OdpowiedzUsuńwiesz mój mąż powiedział, że to jajka psują smak ciasta, ze ciasto i mus jest znacznie lepsze niz dekoracja- no nie wiem - jeszcze nie jadłam- jest w lodówce i będzie dziś na deser.Ale prawdą to że ja zaczęłam od dekoracji.I jednego jajka brak;)
UsuńCudowne ciasto :) Choć nie wie czy te jajeczka by u mnie wytrwały do ułożenia na cieście:)
OdpowiedzUsuńKocham te jajeczka, zawsze na Wielkanoc je kupujemy i jem je bez opamiętania, są przepyszne<3 A takie ciacho z nimi to musi być obłędne:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo reprezentatywnie, aż szkoda napoczynać :):)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo reprezentatywnie, aż szkoda napoczynać :):)
OdpowiedzUsuńCudownie czekoladowe ciacho, takie właśnie lubię, kto wie może zrobię podobne, tylko zastąpię zwykłą śmietankę na kokosową, bo nie toleruję zwykłego mleka.
OdpowiedzUsuńwypróbuję i ja- bo choć ja lubię zwykłą to mój brzuch nie;)
UsuńBardzo efektowne! :) no to porywam jajeczko ;)
OdpowiedzUsuńnie znam tych jajeczek.. jak to?! Wyglądają bosko, pięknie wieńczą ciacho :)
OdpowiedzUsuńchociaż zapewne i bez jajeczek dałoby radę <3
Pięknie wygląda z tymi jajeczkami :D
OdpowiedzUsuńTe jajeczka przypominają mi te, które kupowałam do koszyczka jak byłam mała, och te wspomnienia... :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bosko! :) ta dekoracja jest wspaniała, a jajeczka opisałaś tak, że mam ochotę je spróbować :)
OdpowiedzUsuńMiałaś fantastyczny pomysł, żeby zrobić takie genialne ciasto. Jest cudne, niebanalne. Kiedy zobaczyłam pierwsze zdjęcie i zaczęłam czytać przepis, nie mogłam opanować śliny. Rewelacja z tymi jajeczkami :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, wygląda super, a jak musi smakować... czekoladowa rozpusta <3
OdpowiedzUsuńPowyżerałybyśmy te jajeczka od razu :D Genialne ciasto :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tymi czekoladowymi kuleczkami :)
OdpowiedzUsuńPiękny... ; )
OdpowiedzUsuńPotrójnie czekoladowe - potrójna radość! :)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie i świątecznie! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Widziałam zdjęcia na facebooku ! Zauroczyło mnie to ciasto, te jajeczka cudowne, wszystko tak ładnie wygląda, świątecznie <3
OdpowiedzUsuńJak te jajeczka ładnie wyglądają, a ciasto brzmi ciekawie.
OdpowiedzUsuńmocno czekoladowe! tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ciasto rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńSuper to ciasto!
OdpowiedzUsuńCudowna moc czekolady na święta.
Ależ fantastycznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł z tymi jajeczkami! bardzo fajne efekt! W sam raz na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be
Fajowe :D
OdpowiedzUsuńCiacho na bogato! :) Chyba bym wyjadła w pierwszej kolejności te czekoladowe jajeczka :D
OdpowiedzUsuńjak tylko je zobaczyłam to dostałam ślinotoku! kochana rozwaliłaś system! to ciasto to kulinarna poezja najwyższych lotów!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :-)
OdpowiedzUsuń