Niedawno uczestniczyłam w warsztatach #zerowaste z firmą Sokołów i Akademią Smaku. Warsztaty poprowadził Piotr Kucharski wraz z Dagmarą.
Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa mogę śmiało polecić i gołąbki będę kupować, ponieważ są wspaniałe w smaku, zrobione z dobrych składników ( informacje na etykiecie) i czułam się po ich zjedzeniu po prostu dobrze. Pasty kanapkowe są świetną alternatywą dla wędlin.
Piotr opowiedział nam co będziemy robić. Podzieliliśmy się na grupy. Mieliśmy przygotować aż cztery dania.
Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina z grillowaną papryką”
Ten deser z kaszy z masłem i miodem polany musem z jabłek z imbirem i prażonymi orzechami to prawdziwy comfortfood.
Ziemniaki w stylu no waste
Składniki (na 4 osoby)
Wywar/sos:
kości z pieczonego mięsa np. żeberka
obierki z warzyw
głąb kapusty
zwiędnięte zioła
3 cebule
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu
100 g przecieru pomidorowego
Dodatki:
4 ziemniaki do pieczenia
łodyga z brokuła
wędliny (mogą być obeschnięte)
obierki z marchewek
pieczone mięso
dymka
Sposób przygotowania:
Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści.
W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki marchewki dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju. Wyjąć, odcedzić na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać.
Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła ziemniaka nalać po 2-3 łyżki sosu.
Stylizacja i prezentacja
Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym
Dziękuję firmie Sokołów i Akademii Smaku za cudowne warsztaty i spotkanie. Dawno nie czułam się tak dobrze w tak miłej atmosferze.