sobota, 30 marca 2019

Jajka marynowane w burakach z zielonym majonezem




Do zalewy:

2 buraki średniej wielkości lub jeden duży
cebula
litr zimnej wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
80 ml octu spirytusowego

6 jaj ugotowanych na twardo

dodatkowo
2 łyżki majonezu
liofilizowany szpinak w pudrze np. Helpa Czary Mamy

Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej.

Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie  dobę.
Wymieszać majonez z pudrem ze szpinaku. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą.



środa, 27 marca 2019

Bardzo szybka tarta z gruszkami lub jabłkami

Tartę robi się szybko. A to dlatego, że wcale nie wkładam ciasta do schłodzenia. Uczestniczyłam w warsztatach z Beatą Śniechowską z Master Chefa. Na deser robiłyśmy szarlotkę, wysoką z malinami.  Po wyrobieniu ciasta od razu wylepiłyśmy min formę. Zapytałam Beatę, czy nie schładza? Nie  -  usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche.

2-3 duże gruszki lub jabłka
kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz)  ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw)

500 g mąki orkiszowej
kostka zimnego posiekanego w kostkę masła
3 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
3 łyżki zimnego jogurtu naturalnego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

śmietanka lub rozkłócone jajko do posmarowania wierzchu ciasta.






Mąkę i posiekane masło, ksylitol lub cukier puder z proszkiem do pieczenia umieszczamy w malakserze. Kiedy się scali dodajemy jogurt naturalny i dalej mieszamy. Całość wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto w kulę. Rozwałkowujemy  na cienki placek i wylepiamy formę na tartę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuwamy widelcem wykładamy owoce pocięte w małe kawałki. Wykładamy na ciasto ( moje gruszki nie były zbyt soczyste więc nie namoczyły ciasta, jeśli twoje są, to posmaruj spód ciasta samym białkiem, cieniutką warstewkę - to zapobiegnie rozmakaniu ciasta podczas pieczenia ). Na wierzch układamy motyw jaki nam się podoba  i smarujemy: rozkłóconym jajkiem, śmietanką lub weganie - wodą z cukrem).



Pieczemy w 180 stopniach ok 30 - 40 w zależności od piekarnika.


wtorek, 26 marca 2019

Warsztaty zero waste z Sokołowem i przepis na ziemniaki zero waste


 Niedawno uczestniczyłam w warsztatach #zerowaste z firmą Sokołów i Akademią Smaku. Warsztaty poprowadził Piotr Kucharski wraz z Dagmarą.


Niedługo do sprzedaży trafią nowe warzywne produkty  "Z gruntu dobre" np. gołąbki z grzybami w sosie grzybowym i pomidorowym, soczewica w pomidorach i  pasty do kanapek, bigos warzywny. Są to dania do samodzielnego podgrzania  w domu. Ja stronię od wyrobów garmażeryjnych, ale te z Sokołowa mogę śmiało polecić i gołąbki będę kupować, ponieważ są wspaniałe w smaku, zrobione z dobrych składników ( informacje na etykiecie) i czułam się po ich zjedzeniu po prostu dobrze. Pasty kanapkowe są świetną alternatywą dla wędlin. 



Piotr opowiedział nam co będziemy robić. Podzieliliśmy się na grupy. Mieliśmy przygotować aż cztery dania.





 Krokieciki z kaszy mazurskiej z sosem z Pasty „Wieprzowina z grillowaną papryką”


 Ten deser z kaszy z masłem i miodem polany musem z jabłek z imbirem i prażonymi orzechami to prawdziwy comfortfood.



 Ziemniaki w stylu no waste

Składniki (na 4 osoby)

Wywar/sos:
kości z pieczonego mięsa np. żeberka
obierki z warzyw
głąb kapusty
zwiędnięte zioła
3 cebule
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 
100 g przecieru pomidorowego

Dodatki:
4 ziemniaki do pieczenia
łodyga z brokuła
wędliny (mogą być obeschnięte)
obierki z marchewek
pieczone mięso
dymka

Sposób przygotowania:

Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu kilka godzin. W trakcie umieścić w metalowym sitku ziemniaki i ugotować je na parze (można podobnie zrobić z innymi warzywami, które chcemy wykorzystać w najbliższym czasie). Gdy wywar się zredukuje, odcedzić go. Do przecedzonego płynu dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez jakiś czas aż sos się zagęści.
W czasie gdy wszystko się gotuje przygotować dodatki. Obrać łodygę brokuła i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki marchewki dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju. Wyjąć, odcedzić na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać.
Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła ziemniaka nalać po 2-3 łyżki sosu.


Stylizacja i prezentacja 


 Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym



Dziękuję firmie Sokołów i Akademii Smaku za cudowne warsztaty i spotkanie. Dawno nie czułam się tak dobrze w tak miłej atmosferze.