sobota, 30 marca 2019

Jajka marynowane w burakach z zielonym majonezem




Do zalewy:

2 buraki średniej wielkości lub jeden duży
cebula
litr zimnej wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
80 ml octu spirytusowego

6 jaj ugotowanych na twardo

dodatkowo
2 łyżki majonezu
liofilizowany szpinak w pudrze np. Helpa Czary Mamy

Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej.

Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie  dobę.
Wymieszać majonez z pudrem ze szpinaku. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą.



2 komentarze: