Jajka marynowane w burakach z zielonym majonezem. Jeśli nie dostaniecie szpinaku w pudrze można wziąć trochę awokado i dodać odrobinę soku z cytryny. Sok zapobiegnie utlenianiu się awokado.
Do zalewy:
2 buraki średniej wielkości lub jeden duży
cebula
litr zimnej wody
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
liść laurowy
80 ml octu spirytusowego
6 jaj ugotowanych na twardo
Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
liofilizowany szpinak w pudrze np. Helpa Czary Mamy
Chcąc podać jaja na stół, należy je przygotować dzień wcześniej.
PRZYGOTOWANIE:
Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie dobę.
Wymieszać majonez z pudrem ze szpinaku. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą.
Buraki i cebulę pokroić w plastry. Włożyć do garnka. Dodać przyprawy, wodę i ocet. Zagotować kilka minut. Wystudzić.
Włożyć do garnka ugotowane jaja na twardo. Włożyć do lodówki. Marynować kilka godzin. U mnie dobę.
Wymieszać majonez z pudrem ze szpinaku. Włożyć do szprycy i dekorować. Posypać rzeżuchą.
Ale fajny pomysł na zielony majonez :D
OdpowiedzUsuńten zielony majonez to świetny pomysł :D
OdpowiedzUsuń