czwartek, 6 grudnia 2018

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą


Keks to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe przygotowywane metodą „na zimno” lub „na ciepło”. Jest pełne bakalii i orzechów obtoczonych w mące po to, aby bakalie nie opadały na dno ciasta. Wypiekane były już w starożytnym Rzymie z orzeszkami piniowymi i granatem. Mój keks jest pełen orzechów i  ekologicznych suszonych owoców. Użyłam metody „na zimno”.



Składniki:

po 40 g:
- suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli,
- kandyzowanej skórki z pomarańczy
- śliwek,
- żurawin
- miechunki ( dałam ale nie jest konieczna)- orzechów włoskich
- laskowych lub nerkowca

50 ml alkoholu np. rumu
200 g miękkiego masła
200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki żytniej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru trzcinowego
mleko letnie 100 ml
5 dużych jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można też dodać 0,5 łyżeczki sody)
1/2 łyżeczki mielonej wanilii

 - biała czekolada
 - mak
 - 2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Owoce przesiekać i zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Orzechy drobno pokroić podobnie jak suszone owoce. Odsączyć na sicie bakalie, dodać orzechy i wymieszać z łyżką mąki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

Masło utrzeć w misie z cukrem na puch. Dodać żółtka dalej ucierać. Następnie dodawać mąki, mleko i wanilię. Dodać ubitą pianę. Dodać bakalie i całość delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do formy prostokątnej i równomiernie rozprowadzić ciasto. Upiec w 180 stopniach 50- 60 minut sprawdzając patyczkiem.

Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego.