Składniki:
po 40 g:
- suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli,
- kandyzowanej skórki z pomarańczy
- śliwek,
- żurawin
- miechunki ( dałam ale nie jest konieczna)- orzechów włoskich
- laskowych lub nerkowca
50 ml alkoholu np. rumu
200 g miękkiego masła
200 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki żytniej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g cukru trzcinowego
mleko letnie 100 ml
5 dużych jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można też dodać 0,5 łyżeczki sody)
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- biała czekolada
- mak
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Owoce przesiekać i zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Orzechy drobno pokroić podobnie jak suszone owoce. Odsączyć na sicie bakalie, dodać orzechy i wymieszać z łyżką mąki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego.