czwartek, 30 października 2025

Dorsz w cieście curry

Dorsz w cieście curry

Dorsz w cieście curry. Chrupiący, aromatyczny i pełen smaku.

Soczyste kawałki ryby w delikatnym, złocistym cieście o orientalnym aromacie, idealne na obiad lub kolację.


Kurkuma, curry i szczypta chili nadają potrawie głębi i pięknego koloru, a sok z limonki i świeża kolendra podkreślają lekkość ryby. To danie, które łączy w sobie kuchnię domową z nutą egzotyki. Bez skomplikowanych składników i długiego przygotowania.


Składniki:

2 filety z dorsza 

olej do smażenia 

limonka lub cytryna 

świeża kolendra

Ciasto:

3/4 szklanka mąki 

1  łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka curry

szczypta chili

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1/2 łyżeczki cebuli w proszku

1/2 łyżeczki kurkumy

sól i pieprz do smaku

płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

jajko

1/2 szklanki wody (np. gazowana)

Przygotowanie: 

Do miski wsyp mąki, wbij jajko, dodaj curry, granulowany czosnek i cebulę w proszku, kurkumę, sól i pieprz oraz proszek do pieczenia. Wlej pół szklanki wody i wymieszaj całość na gładkie gęste ciasto. 

Rybę umyj, osusz ręcznikiem papierowym, posól delikatnie i przetnij na mniejsze kawałki jeśli używasz fileta. Rozgrzej olej, zanurz rybę w cieście i smaż na średnim ogniu 3 -4 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz na ręcznik papierowy.

Podaj rybę z surówką lub z tartą marchewką z granatem z kolendrą i cząstką cytryny lub limonki.


środa, 29 października 2025

Zupa fasolowa z zacierkami

Zupa fasolowa z makaronem

Zupa fasolowa z zacierkami.

Zupa fasolowa to jedno z tych dań, które pachną domem, spokojem i kuchnią babci. Gęsta, aromatyczna, pełna warzyw i ziół. Idealna na chłodniejsze dni. Tym razem postanowiłam przygotować ją z dodatkiem domowych zacierek, które sprawiają, że jest jeszcze bardziej sycąca. 


Zacierki świetnie chłoną smak bulionu, a połączenie fasoli, marchewki, koperku i sporej liści pietruszki nadaje zupie lekkości. To przepis prosty, a jednocześnie pełen głębi. Taki, do którego chce się wracać.


Składniki:


1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)

1 marchewka, pokrojona w plasterki

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

1 łyżka oliwy

1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

2–3 suszone grzyby (opcjonalnie, dla głębszego aromatu)

garść świeżych ziół: koperek cały pęczek, natka pietruszki 1/2 pęczka, pół pęczka bazylii

1/2 łyżeczki kminku i majeranku

sól i pieprz do smaku

czosnek granulowany do smaku

Zacierki:


3/4 szklanki mąki orkiszowej albo semoliny 

1 jajko (dodałam wodę)

szczypta soli


Przygotowanie:

Jeśli gotujesz zupę z fasolą używając fasolę ze słoika lub puszki, zupę gotujesz od razu.

Jeżeli masz fasolę, którą trzeba namoczyć na noc, zacznij dzień wcześniej od jej namoczenia. Kolejnego dnia zmień wodę w fasoli i ugotuj do miękkości. Mój Piękny Jaś gotowałam godzinę, pod koniec gotowania posoliłam. Następnie odcedziłam. 

Gotowanie bazy:

warzywa obierz i pokrój na dowolne kawałki. 

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodaj warzywa i chwilę duś.

Zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj ugotowaną fasolę.

W międzyczasie przygotuj zacierki. Do mąki dodaj jajko lub wodę (tyle ile zabierze mąka) i sól, zagnieć twarde ciasto. Następnie za pomocą tarki (duże oczka) zetrzyj ciasto na stolnicę i rozłóż aby jeszcze trochę się podsuszył. 

Wrzuć zacierki do zupy. Gotuj 2-3 minut, aż zacierki będą miękkie.

Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj świeże zioła.


Ta zupa najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy składniki się „przegryzą” a bulion nabiera głębi.