piątek, 28 września 2012

Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia


Piernik toruński


Przepis na oryginalny -toruński piernik- prosto z Torunia.

Wczytajcie się w ten przepis. Zobaczycie, że warto. 

Składniki:

mąka żytnia
miód 
spirytus
woda
imbir w proszku
goździki
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon
anyż gwiazdkowy
skórki z cytryny smażone w cukrze
cukier


Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć raz po formie wałkiem. Potem docisnąć formę placami i przekładając formę na bok delikatnie odlepić. 
Nie znam proporcji, ale moja babcia mi powtarzała: tyle ile mąka zabierze. 


Ciasto jest bardzo twarde, ale podczas wyrabiania robi się plastyczne.   


Ostrze noża powinno być bez zarzutu.


Zostawiliśmy stół. Nasze pierniki  wypiekały się w gorącym piecu a my poszliśmy zwiedzać muzeum. Słuchaliśmy historii powstawania piernika. 


Wspaniała wspólna zabawa nawet dla całkiem dorosłych.

Potem zwiedzaliśmy miasto.
Do Torunia pojechaliśmy przypadkiem. Nigdy w nim nie byłam. 
Jest piękny. Urokliwy, jedyny w swoim rodzaju. Piekłam pierniki w mieście, z którego pochodzą najsmaczniejsze wyroby. 


Dom Mikołaja Kopernika


Potem poszliśmy zobaczyć pomnik Kopernika


Dotknęliśmy żabę na szczęście



Pamiętacie Pana Filutka i jego pieska Filusia z Przekroju? Ja go sobie pogłaskałam.


Tu przy Przekrojowych bohaterach zjedliśmy obiad 


Żur w świeżutkim chlebie. 



A potem lody u Lenkiewicza. To była jedna gałka loda o smaku kiwi - przepyszny, a wielkość tej kulki to może trzy warszawskie .

No i na koniec stanęłam przy krzywej wierzy i pojechaliśmy do Ciechocinka na kąpiel w solance:) 


Piękny jest Toruń. 

Blok czekoladowy lepszy niż w PRL


Uśmiecham się kiedy myślę o nim. O bloku. Ten "deser" przygotowywałam z ciocią. W sklepie była tylko margaryna Palma. Folia aluminiowa imitowała srebrne foliowe opakowania z czekolad z Pewexu, mleko w proszku - ciocia miała je na kartki. Cukier wanilinowy - bo tylko taki był. No i ja kruszyłam te ciastka a ciocia mieszała drewnianą wystruganą łychą. Aż się łezka kręci:)

Składniki:

4 łyżki kakao czubate
ziarenka z laski wanilii
masło kostka
cukier trzcinowy szklanka
woda pół szklanki
mleko w proszku 400 g
herbatniki
mięta świeża ... i co tylko nam do głowy przyjdzie


Rok 1979


1. Stop margarynę Palmę w naczyniu
2. Dodaj cukier i cukier waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.
3. Dadaj 4 łyżki kakao. Wymieszaj na gładko.
4. Dalej wodę. Mieszaj. Gotuj ok. 5 minut ciągle mieszaj aby się nie przypaliło.
5. Wystudź teraz ok. 5-7 minut.
6 Po tym czasie dodaj mleko w proszku ciągle mieszając. Teraz najlepiej użyć drewnianej łyżki.
7. Dodaj do całości pokruszone herbatniki (najlepiej tą czynność dać dzieciom)i wymieszaj.
Całość wylej na blachę na folię aluminiową i wygładź ładnie wierzch. Jeśli ci się chce możesz w masie na wierzchu foremkami do wycinania np. małe listki "wystemplować" cały blok.

Rok 2012:

Obecnie: cukier zamieniłam na trzcinowy, wanilinę na prawdziwą wanilię, dodałam składnik nieosiągalny suszone owoce i orzechy, folia spożywcza, zamiast folii aluminiowej... świeża mięta  - obłędny dodatek:) ! No i masło 82% zamiast Palmy!

On i mięta.... pasują do siebie niebiańsko ;)


poniedziałek, 24 września 2012

Kapusta faszerowana gołąbki z fasolą


G
ołąbki czyli faszerowana kapusta z farszem z białej fasoli i ryżu. Są pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu dodanych do nadzienia. Podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. 



SKŁADNIKI:

kapusta włoska lub biała
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka suszonej włoszczyzny (opcjonalnie)

Nadzienie:


1 puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją namoczyć na całą noc dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania)
1 szklanka ryżu u mnie jaśminowy
1/2 łyżeczki nasion fenkułu
świeża mięta pokrojona na paseczki (kilka listków)
1 tarta marchew na dużych oczkach
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
duża cebula pokrojona w kostkę
sól pieprz do smaku
olej trochę



PRZYGOTOWANIE:

Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie w dużym garnku.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure ugniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchewkę, cebulę i zioła podduś na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do tego ugotowany wystudzony ryż i pure z fasoli. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty nakłądając porcję farszu na środek a następnie zawijając boki do siebie i zwijając całość w rulon. Na dno rondl połóż liście kapusty a na nie  układaj gołąbki, zalej bulionem, dodaj suszonej włoszczyzny i dodaj pomidora pokrojonego w kosteczkę bez pestek. Gotuj ok. 30 minut. Zrób sos maślany, dodajac do wywaru w którym sie gotowały gołąbki łyżkę masła lub zaprawiając wywar 1 łyżką mąki rozprowadzownej w niewielkiej ilości wody. 




niedziela, 23 września 2012

Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi



Chodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto.
W smaku przypomina brownie




Składniki:

200 g czarnej czekolady
5 jajek temperatura pokojowa
3/4 szklanki  trzcinowego
kostka masła
garść suszonych wiśni
garść prażonych orzechów włoskich
kakao do posypania wierzchu
100 g mąki
kieliszek wiśniówki
listki melisy

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach.