piątek, 28 września 2012

Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia


Przepis na oryginalny -toruński piernik- prosto z Torunia.

Wczytajcie się w ten przepis. Zobaczycie, że warto. 

Składniki:

mąka żytnia
miód 
spirytus
woda
imbir w proszku
goździki
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon
anyż gwiazdkowy
skórki z cytryny smażone w cukrze
cukier


Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć raz po formie wałkiem. Potem docisnąć formę placami i przekładając formę na bok delikatnie odlepić. 
Nie znam proporcji, ale moja babcia mi powtarzała: tyle ile mąka zabierze. 


Odciśnięta forma. Teraz trzeba wyciąć ostrym nożykiem kształt jaki sobie wybraliśmy. 


Ciasto jest bardzo twarde, ale podczas wyrabiania robi się plastyczne.   


Ostrze noża powinno być bez zarzutu.


Zostawiliśmy stół. Nasze pierniki  wypiekały się w gorącym piecu a my poszliśmy zwiedzać muzeum. Słuchaliśmy historii powstawania piernika. 


Wspaniała wspólna zabawa nawet dla całkiem dorosłych.

Potem zwiedzaliśmy miasto.
Do Torunia pojechaliśmy przypadkiem. Nigdy w nim nie byłam. 
Jest piękny. Urokliwy, jedyny w swoim rodzaju. Piekłam pierniki w mieście, z którego pochodzą najsmaczniejsze wyroby. 


Dom Mikołaja Kopernika


Potem poszliśmy zobaczyć pomnik Kopernika


Dotknęliśmy żabę na szczęście



Pamiętacie Pana Filutka i jego pieska Filusia z Przekroju? Ja go sobie pogłaskałam.


Tu przy Przekrojowych bohaterach zjedliśmy obiad 


Żur w świeżutkim chlebie. 



A potem lody u Lenkiewicza. To była jedna gałka loda o smaku kiwi - przepyszny, a wielkość tej kulki to może trzy warszawskie .

No i na koniec stanęłam przy krzywej wierzy i pojechaliśmy do Ciechocinka na kąpiel w solance:) 


Piękny jest Toruń. 

Blok czekoladowy lepszy niż w PRL


Uśmiecham się kiedy myślę o nim. O bloku. Ten "deser" przygotowywałam z ciocią. W sklepie była tylko margaryna Palma. Folia aluminiowa imitowała srebrne foliowe opakowania z czekolad z Pewexu, mleko w proszku - ciocia miała je na kartki. Cukier wanilinowy - bo tylko taki był. No i ja kruszyłam te ciastka a ciocia mieszała drewnianą wystruganą łychą. Aż się łezka kręci:)

Składniki:

4 łyżki kakao czubate
ziarenka z laski wanilii
masło kostka
cukier trzcinowy szklanka
woda pół szklanki
mleko w proszku 400 g
herbatniki
mięta świeża ... i co tylko nam do głowy przyjdzie


Rok 1979


1. Stop margarynę Palmę w naczyniu
2. Dodaj cukier i cukier waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.
3. Dadaj 4 łyżki kakao. Wymieszaj na gładko.
4. Dalej wodę. Mieszaj. Gotuj ok. 5 minut ciągle mieszaj aby się nie przypaliło.
5. Wystudź teraz ok. 5-7 minut.
6 Po tym czasie dodaj mleko w proszku ciągle mieszając. Teraz najlepiej użyć drewnianej łyżki.
7. Dodaj do całości pokruszone herbatniki (najlepiej tą czynność dać dzieciom)i wymieszaj.
Całość wylej na blachę na folię aluminiową i wygładź ładnie wierzch. Jeśli ci się chce możesz w masie na wierzchu foremkami do wycinania np. małe listki "wystemplować" cały blok.

Rok 2012:

Obecnie: cukier zamieniłam na trzcinowy, wanilinę na prawdziwą wanilię, dodałam składnik nieosiągalny suszone owoce i orzechy, folia spożywcza, zamiast folii aluminiowej... świeża mięta  - obłędny dodatek:) ! No i masło 82% zamiast Palmy!

On i mięta.... pasują do siebie niebiańsko ;)


poniedziałek, 24 września 2012

Kapusta faszerowana gołąbki z fasolą


G
ołąbki czyli faszerowana kapusta z farszem z białej fasoli i ryżu. Są pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu dodanych do nadzienia. Podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. 



SKŁADNIKI:

kapusta włoska lub biała
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka suszonej włoszczyzny (opcjonalnie)

Nadzienie:


1 puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją namoczyć na całą noc dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania)
1 szklanka ryżu u mnie jaśminowy
1/2 łyżeczki nasion fenkułu
świeża mięta pokrojona na paseczki (kilka listków)
1 tarta marchew na dużych oczkach
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
duża cebula pokrojona w kostkę
sól pieprz do smaku
olej trochę



PRZYGOTOWANIE:

Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie w dużym garnku.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure ugniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Marchewkę, cebulę i zioła podduś na niewielkiej ilości oleju. Dodaj do tego ugotowany wystudzony ryż i pure z fasoli. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty nakłądając porcję farszu na środek a następnie zawijając boki do siebie i zwijając całość w rulon. Na dno rondl połóż liście kapusty a na nie  układaj gołąbki, zalej bulionem, dodaj suszonej włoszczyzny i dodaj pomidora pokrojonego w kosteczkę bez pestek. Gotuj ok. 30 minut. Zrób sos maślany, dodajac do wywaru w którym sie gotowały gołąbki łyżkę masła lub zaprawiając wywar 1 łyżką mąki rozprowadzownej w niewielkiej ilości wody. 




niedziela, 23 września 2012

Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi



Chodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto.
W smaku przypomina brownie




Składniki:

200 g czarnej czekolady
5 jajek temperatura pokojowa
3/4 szklanki  trzcinowego
kostka masła
garść suszonych wiśni
garść prażonych orzechów włoskich
kakao do posypania wierzchu
100 g mąki
kieliszek wiśniówki
listki melisy

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach.