niedziela, 23 września 2012

Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi



Chodziła za mną ochota na czekoladowe ciasto.
W smaku przypomina brownie




Składniki:

200 g czarnej czekolady
5 jajek temperatura pokojowa
3/4 szklanki  trzcinowego
kostka masła
garść suszonych wiśni
garść prażonych orzechów włoskich
kakao do posypania wierzchu
100 g mąki
kieliszek wiśniówki
listki melisy

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
Lekko wystudź. Żółtka oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj na biały puch. Białka ubij na sztywno. Do żółtek teraz dodaj czekoladę z masłem. Wymieszaj. Potem mąkę a na końcu ubitą pianę z białek  Kiedy ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach.








4 komentarze: