Składniki:
4 łyżki kakao czubate
ziarenka z laski wanilii
masło kostka
cukier trzcinowy szklanka
woda pół szklanki
mleko w proszku 400 g
herbatniki
mięta świeża ... i co tylko nam do głowy przyjdzie
Rok 1979
1. Stop margarynę Palmę w naczyniu
2. Dodaj cukier i cukier waniliowy i mieszaj aż do
rozpuszczenia.
3. Dadaj 4 łyżki kakao. Wymieszaj na gładko.
4. Dalej wodę. Mieszaj. Gotuj ok. 5 minut ciągle mieszaj aby
się nie przypaliło.
5. Wystudź teraz ok. 5-7 minut.
6 Po tym czasie dodaj mleko w proszku ciągle mieszając.
Teraz najlepiej użyć drewnianej łyżki.
7. Dodaj do całości pokruszone herbatniki (najlepiej tą
czynność dać dzieciom)i wymieszaj.
Całość wylej na blachę na folię aluminiową i wygładź ładnie
wierzch. Jeśli ci się chce możesz w masie na wierzchu foremkami do wycinania np.
małe listki "wystemplować" cały blok.
Rok 2012:
Obecnie: cukier zamieniłam na trzcinowy, wanilinę na
prawdziwą wanilię, dodałam składnik nieosiągalny suszone owoce i orzechy, folia spożywcza, zamiast folii
aluminiowej... świeża mięta - obłędny dodatek:) ! No i masło 82% zamiast Palmy!
On i mięta.... pasują do siebie niebiańsko ;)
On i mięta.... pasują do siebie niebiańsko ;)
smaki dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńZnam, znam :-) Moja Babcia wkłada tę masę w wafle, cieniutko posmarowane konfiturą z mirabelek, która jest lekko kwaskowata i świetnie kontrastuje ze słodką masą :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
mirabelki... już wyobrażam sobie ten kwaśny smak do słodkiej czekolady:)
Usuńuwielbiam od dzieciństwa. ale z mięta nigdy nie próbowałam jeszcze. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj:)
UsuńAj, pobudziłas i moje wspomnienia z dzieciństwa... Taki blok to było COŚ:-)
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne bvły te blogi, a Twój dodatkowo z miętą. Miam miam
OdpowiedzUsuń