piątek, 14 czerwca 2024

Sałatka cezar z krewetkami z sosem


Sałatka Cesar z krewetkami i sosem cezar.

Składniki:
2 porcje 

sałata lodowa lub rzymska
12 surowych krewetek
płatki chili
2 kromki pieczywa na grzanki
2 ząbki czosnku 

Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu sojowego 
2 łyżki oliwy z oliwek 
2 fileciki anchois 
sok z 1/2 szt limonki 

Przygotowanie:

Sałatę umyć i dobrze osuszyć, pokroić na małe kawałki.  Przygotować sos z podanych składników. Najpierw drobno posiekać anchois oraz ząbek czosnku, dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą konsystencję.  Obrać krewetki i usmażyć na oliwie lub maśle z drobno posiekanym czosnkiem i płatkami chili. Sałatę wyłożyć na talerze a na wierzch ułożyć krewetki i polać sosem. Podawać z grzankami i sokiem grapefruitowym.



czwartek, 13 czerwca 2024

Jajecznica ze szparagami

 

Jajecznica ze szparagami i białą cebulką dymką oraz płatkami chili.

Składniki:
2 porcje

kilka zielonych szparagów
jaja świeże 4-5 sztuk
biała cebula dymka
sól i pieprz
oliwa lub masło 1 łyżka
płatki chili
grzanki (dowolne)

Przygotowanie:

Odłam końcówki szparag i potnij pod kątem na mniejsze kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku 3-4 minuty i odcedź na sicie. W międzyczasie pokrój cebulę w drabną kostkę i usmaż na maśle lub oliwie. Wbij jaja i dopraw solą i pieprzem. Dodaj połowę szparagów i usmaż całość mieszając. Wyłóż na talerze. Na wierzch połóż resztę szparagów i posyp płatkami chili. Podawaj z grzankami ( u mnie sucharki z chałki).

wtorek, 11 czerwca 2024

Risotto z burakami i szparagami

 

Lubię przygotowywać risotto. Jest szybkie w przygotowaniu i kojarzy się z dobrą, włoską kuchnią. 


Składniki:


300 g ryżu arborio białego lub czarnego

cebula czerwona

ząbek czosnku

łyżka masła

2-3 łyżki oliwy

500 ml bulionu

3/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub białego

młody burak średniej wielkości obrany i starty na dużych oczkach 

1/3 wiązki zielonych szparagów

tymianek świeży dużo)

parmezan do smaku


Przygotowanie:

Przygotować bulion z kotki lub własny warzywny.

W kostkę pokroić cebulę a czosnek posiekać.

Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek smażyć kilka minut, dodać ryż i smażyć mieszając. Wlać wino i odparować chwilę następnie wlać chochlę bulionu, zamieszać całość i dusić wolno ok. 15-20 minut dolewając partiami bulion.Na pięć minut przed końcem gotowania dodać buraka oraz pocięte na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszać. Wyłożyć na talerze, posypać tymiankiem i parmezanem.