wtorek, 11 czerwca 2024

Risotto z burakami i szparagami

 

Lubię przygotowywać risotto. Jest szybkie w przygotowaniu i kojarzy się z dobrą, włoską kuchnią. 


Składniki:


300 g ryżu arborio białego lub czarnego

cebula czerwona

ząbek czosnku

łyżka masła

2-3 łyżki oliwy

500 ml bulionu

3/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub białego

młody burak średniej wielkości obrany i starty na dużych oczkach 

1/3 wiązki zielonych szparagów

tymianek świeży dużo)

parmezan do smaku


Przygotowanie:

Przygotować bulion z kotki lub własny warzywny.

W kostkę pokroić cebulę a czosnek posiekać.

Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek smażyć kilka minut, dodać ryż i smażyć mieszając. Wlać wino i odparować chwilę następnie wlać chochlę bulionu, zamieszać całość i dusić wolno ok. 15-20 minut dolewając partiami bulion.Na pięć minut przed końcem gotowania dodać buraka oraz pocięte na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszać. Wyłożyć na talerze, posypać tymiankiem i parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz