Lubię przygotowywać risotto. Jest szybkie w przygotowaniu i kojarzy się z dobrą, włoską kuchnią.
Składniki:
300 g ryżu arborio białego lub czarnego
cebula czerwona
ząbek czosnku
łyżka masła
2-3 łyżki oliwy
500 ml bulionu
3/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub białego
młody burak średniej wielkości obrany i starty na dużych oczkach
1/3 wiązki zielonych szparagów
tymianek świeży dużo)
parmezan do smaku
Przygotowanie:
Przygotować bulion z kotki lub własny warzywny.
W kostkę pokroić cebulę a czosnek posiekać.
Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek smażyć kilka minut, dodać ryż i smażyć mieszając. Wlać wino i odparować chwilę następnie wlać chochlę bulionu, zamieszać całość i dusić wolno ok. 15-20 minut dolewając partiami bulion.Na pięć minut przed końcem gotowania dodać buraka oraz pocięte na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszać. Wyłożyć na talerze, posypać tymiankiem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz