Sałatka Cesar z krewetkami i sosem cezar.
Składniki:
2 porcje
sałata lodowa lub rzymska
12 surowych krewetek
płatki chili
2 kromki pieczywa na grzanki
2 ząbki czosnku
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 fileciki anchois
sok z 1/2 szt limonki
Przygotowanie:
Sałatę umyć i dobrze osuszyć, pokroić na małe kawałki. Przygotować sos z podanych składników. Najpierw drobno posiekać anchois oraz ząbek czosnku, dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą konsystencję. Obrać krewetki i usmażyć na oliwie lub maśle z drobno posiekanym czosnkiem i płatkami chili. Sałatę wyłożyć na talerze a na wierzch ułożyć krewetki i polać sosem. Podawać z grzankami i sokiem grapefruitowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz