poniedziałek, 17 czerwca 2024

Sałatka z prawdziwkami

Są już pierwsze prawdziwki. Nasze wyrosły na działce pod dębem. Zrobiłam z nich prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę z sałatą i parmezanem z grzankami. Całośc skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Składniki:

2 porcje

1 sałata rzymska 

parmezan 

kilka sztuk prawdziwków średniej wielkości 

sok z cytryny trochę 

oliwa z oliwek 2-3 łyżki 

sól i pieprz 

2 spore ząbki czosnku 

grzanki z kromki chleba na zakwasie

Przygotowanie:

Sałatę umyć i dobrze osuszyć np. w suszarce do sałaty. Pociąć na małe kawałki i rozłożyć na talerze. Prawdziwki jeśli są świeże można jedynie oczyścić, umyć i pokroić w plasterki i jeść na surowo. (Ja swoje jednak podsmażyłam z czosnkiem pokrojonym w plasterki z odrobiną soli i pieprzu). Prawdziwki rozłożyć na sałatę, dodać wiórki z parmezanu i skropić sokiem z cytryny. Skropić całość oliwą z oliwek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz