Przepyszne, aromatyczne, kawałki kurczaka w marynacie z imbiru, czosnku i garam masali. Całość uduszona w sosie maślano pomidorowym. Podałam z czarnym ryżem. Ale można ugotować ryż czerwony czy basmati ( ma miski IG). Najniższy bo 42 IG ma ryż czarny. Hindusi do chicken butter podają chlebek naan.
Składniki:
2 filety z kurczaka
marynata:
2 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
kawałek imbiru utartego
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej
sól ok 1/2 łyżeczki
Sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
anyż gwiazdkowy (dałam pół)
2 szt kardamonu
1/2 laski cynamonu
imbir trochę
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
200 ml passaty pomidorowej
lub puszka pomidorów
100 ml słodkiej śmietanki (dałam kokosową)
natka lub kolendra
sól do smaku
Przygotowanie:
Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do marynaty i marynować kilka godzin (minimum 3 godziny).
Rozgrzać w rondlu olej z masłem i dodać cebulę, czosnek i utarty imbir oraz laskę cynamonu, anyż i trochę garam masali. Kiedy się podsmaży dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać puszkę pomidorów i posolić do smaku około 1 łyżeczką soli. Na rozgrzanej patelni grillowej położyć kawałki kurczaka wraz z marynatą (bez tłuszczu) obsmażyć na złoto i przełożyć do sosu. Dusić kilka minut a na koniec wlać śmietankę i dusic około 5 minut. Podawać z ryżem i posypać natką pietruszki lub kolendrą.
To moje ulubione hinduskie danie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Kurczak na pewno jest pyszny i aromatyczny. Dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuń