środa, 19 czerwca 2024

Chicken butter przepis


Przepyszne,  aromatyczne, kawałki  kurczaka w marynacie z imbiru, czosnku i garam masali. Całość uduszona w sosie maślano pomidorowym. Podałam z czarnym ryżem. Ale można ugotować ryż czerwony czy basmati ( ma miski IG). Najniższy bo 42 IG ma ryż czarny. Hindusi do chicken butter podają  chlebek naan. 

Składniki:

2 filety z kurczaka 

marynata:

2 łyżki jogurtu 
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
kawałek imbiru utartego 
sok z połowy cytryny 
łyżeczki garam masali 
1 łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej 
sól ok 1/2 łyżeczki

Sos:

1 cebula 
1 ząbek czosnku 
anyż gwiazdkowy (dałam pół)
2 szt kardamonu
1/2 laski cynamonu 
imbir trochę 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
2 łyżki oleju 
1 łyżka masła 
200 ml passaty pomidorowej
lub puszka pomidorów 
100 ml słodkiej śmietanki (dałam kokosową)
natka lub kolendra
sól do smaku

Przygotowanie:

Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do marynaty i marynować kilka godzin (minimum 3 godziny).

Rozgrzać w rondlu olej z masłem i dodać cebulę, czosnek i utarty imbir oraz laskę cynamonu, anyż i trochę garam masali. Kiedy się podsmaży dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać puszkę pomidorów i posolić do smaku około 1 łyżeczką soli. Na rozgrzanej patelni grillowej położyć kawałki kurczaka wraz  z marynatą (bez tłuszczu) obsmażyć na złoto i przełożyć do sosu. Dusić kilka minut a na koniec wlać śmietankę i dusic około 5 minut. Podawać z ryżem i posypać natką pietruszki lub kolendrą. 




2 komentarze:

  1. To moje ulubione hinduskie danie :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak na pewno jest pyszny i aromatyczny. Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń