Pierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć.
Mus jogurtowy z musem truskawkowym.
Składniki na ciasto:
6 jaj w pokojowej temperaturze
6 łyżek cukru lub ksylitolu
6 łyżek mąki ziemniaczanej
łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
PTRZYGOTOWANIE:
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru lub ksylitolu. Następnie delikatnie dadawaj po jednym żółtku. Do puszytsej masy na małych obrotach dodawaj o łyżce mąki a na końcu proszek do pieczenia.
Całość przelej do tortownicy.
Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wyjmij i wystudź.
Masa truskawkowa:
500 g świeżych truskawek
duże opoakowanie greckiego jogurtu ( u mnie Zott - jest najlepszy)
1 opakowanie żelatyny w płatkach (żelatyny przygotuj na 1 litr płynu)
3 łyżki ksylitolu
mała śmietanka 36%
Zblenduj truskawki. Ubij smietankę z cukrem bądź ksylitolem. Przygotuj żelatynę według opisu na opakowaniu. Ja używam żelatyny w płatkach. Namaczam płatki w zimnej wodzie, a kiedy jest miękka, wylewam wodę. Namaczoną żelatynę podgrzewam do rozpuszczenia w garnku na małym ogniu. Do śmietanki wlej zmiksowane truskawki, a następnie jogurt, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Czystą tortownicę (w której piekł się biszkopt) wyłóż na dnie popierem smarujac wierzch papieru olejem - najlepiej rzepakowym. Wlej mus truskawkowy i przykryj delikatnie spodnim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć ciasto tak aby biszkopt znalazł się na spodzie. Oderwij delikatnie papier z wierzchu wazając aby mus sie nenaruszył. Na wierzch ciasta połuż wierzch blatu biszkoptowego delikatnie dociskająć.
Posyp cukrem puderm.
Udekoruj świeżymi truskawkami jeśli masz.