piątek, 22 maja 2015

Bezglutenowy biszkopt z jogurtowym musem truskawkowym



Pierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć. 
Mus jogurtowy z musem truskawkowym. 

Składniki na ciasto:

 6 jaj w pokojowej temperaturze
6 łyżek cukru lub ksylitolu
6 łyżek mąki ziemniaczanej
łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

PTRZYGOTOWANIE:

Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru lub ksylitolu. Następnie delikatnie dadawaj po jednym żółtku. Do puszytsej masy na małych obrotach dodawaj o łyżce mąki a na końcu proszek do pieczenia.
Całość przelej do tortownicy.
Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wyjmij i wystudź.



Masa truskawkowa:

500 g świeżych truskawek 
duże opoakowanie greckiego jogurtu ( u mnie Zott - jest najlepszy)
1 opakowanie żelatyny w płatkach (żelatyny przygotuj na 1 litr płynu)
3 łyżki ksylitolu
mała śmietanka 36%

Zblenduj truskawki. Ubij smietankę z cukrem bądź ksylitolem. Przygotuj żelatynę według opisu na opakowaniu. Ja używam żelatyny w płatkach. Namaczam płatki w zimnej wodzie, a kiedy jest miękka, wylewam wodę. Namaczoną żelatynę podgrzewam do rozpuszczenia w garnku na małym ogniu.  Do śmietanki wlej zmiksowane truskawki, a następnie jogurt, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.

Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Czystą tortownicę (w której piekł się biszkopt) wyłóż na dnie popierem smarujac wierzch papieru olejem  - najlepiej rzepakowym. Wlej mus truskawkowy i przykryj delikatnie spodnim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć ciasto tak aby biszkopt znalazł się na spodzie.  Oderwij delikatnie papier z wierzchu wazając aby mus sie nenaruszył. Na wierzch ciasta połuż wierzch blatu biszkoptowego delikatnie dociskająć.
Posyp cukrem puderm.
Udekoruj świeżymi truskawkami jeśli masz.



wtorek, 19 maja 2015

Pieczony omlet z ziołowym serkiem




Omlet lekki jak chmurka, delikatny o nieskonczonych możliwościach podawania. U mnie wersja na słono z ziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi lub przygotować na słodko z truskawkami lub innymi owocami. 
Polecam szczegolnie na śniadanie. Przygotouje się go szybko, zanim jeszcze wstaną domownicy.




SKŁADNIKI:

8 jajek
50 ml mleka
łyżeczka soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
twaróg naturalny 350 g
łyżka siemienia lnianego
koperek
natka pietruszki
rzodkiewka stara na dużych oczkach


PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij mikserem na sztywno z solą. W drugiej misie ubij żółtka dodając mleko i mąkę. Do masy z żółtek, mleka i mąki dodawaj po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach albo wmieszaj ręcznie. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 st.C 10-15 minut. 
Pozostaw do lekkiego wystygnięcia. 


Oderwij papier z omletu, rozprowadź po wierzchu omleta twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką i siemieniem lnianym a następnie zwiń w rulon. Gotowy omlet pokój w plastry.


 „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…są obecne w mojej kuchni każdego dnia. Dzięki przetworom z mleka dostarczam oranizmowi witaminy i sole mineralne oraz dbam o florę jelitową."