piątek, 22 lutego 2019

Sałatka z rukolą, kiszonymi buraki, awokado i granatem


Ci, którzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego
 sos vinaigrette z angielską musztardą

opakowanie  rukoli
kiszone buraki
seler naciowy
owoc granatu
awokado
pestki dyni i słonecznika od
kiełki lucerny

Sos vinaigrette:
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki angielskiej musztardy
2 łyżki oleju z pestek winogron
pieprz


Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy w plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem
vinaigrette.

środa, 20 lutego 2019

Szakszuka obiad w 15 minut

Ostatnie dwa weekendy spędzałam na Powiślu na kursie. W przerwach chodziłam na obiady. Jadłam przepyszną szakszukę ze "skwarkami" z bakłażana. Dziś  moja wersja szakszuki z jajkami od cudownych kur biegających po podwórku.

puszka włoskich krojonych pomidorów
oliwa
jaja
sól do smaku
szczypta kminu i mielonej kolendry
cebula
cukinia
papryczka chili

Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pociętą w kostkę cebulę, doprawiamy kminem i mieloną kolendrą oraz solą. Szklimy. Dodajemy puszkę pomidorów i pociętą w kostkę cukinię. Całość dusimy. Wbijamy dwa jaja wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni C na 10 minut aż jajka się zapieką. Posypujemy najlepiej świeżą kolendrą (u mnie szczypiorek ).

poniedziałek, 18 lutego 2019

Spiralne frytki z piekarnika

Chrupiące i zakręcone ziemniaki na patyku z rozmarynową solą.


ziemniaki do pieczenia tej samej wielkości
oliwa
pół łyżeczki soli
kilka igiełek rozmarynu

Ziemniaki myjemy i nabijamy na namoczony patyczek. Dobrze naostrzonym nożem kroimy spiralę obracając patyczek w ręku, delikatnie rozciągamy na patyczku. 

Sól i rozmaryn ucieramy w moździerzu. Nacieramy ziemniaki solą i oliwą. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut, potem w 190 ok 15 minut.