piątek, 22 lutego 2019

Sałatka z rukolą, kiszonym burakiem, awokado i granatem


Ci, którzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owoców granatu. Do tego
sos vinaigrette z angielską musztardą 

SKŁADNIKI:

opakowanie  rukoli
kiszone buraki
seler naciowy 2 łodygi 
owoc granatu 1/2 sztuki 
awokado dojrzałe i miękkie 
pestki dyni i słonecznika do smaku 
kiełki lucerny

Sos vinaigrette:
sok z połówki cytryny
2 łyżeczki angielskiej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek 
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy w plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem
vinaigrette.

4 komentarze:

  1. Piękne kolory na talerzu, na pewno smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe połączenie, chętnie wypróbuję jak mi przejdzie przesyt buraków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłaś w nasz gust :) Bardzo lubimy przede wszystkim kiszone buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie dania to nie trzeba mnie namawiać.

    OdpowiedzUsuń