SKŁADNIKI:
800 g ugotowanych mączystych ziemniaków
200 g mąki ( u mnie bezglutenowa)
sól do smaku
4-5 łyżek tartego parmezanu
jajko
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na środku robimy dołek wsypujemy mąkę, ser, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałek i formujemy wałek. Tniemy na 2 cm kawałki i przeciągamy po widelcu tworząc rowek.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy cedzakiem. Podajemy z masłem szałwiowym lub sosem pomidorowym.
Super pomysł na dodanie parmezanu. Uwielbiam te kluseczki :)
OdpowiedzUsuńcudną masz dechę :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze!
OdpowiedzUsuńI do tego piękne.
Nigdy nie jadłyśmy domowych gnocchi i musimy kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jedliśmy takiego czegoś
OdpowiedzUsuń