Składniki
mąka pszenna jasna 500 g
mleko 100 ml
żółtka 5 szt.
masło 25 g
węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki
drożdże suche 1 opakowanie
ksylitol lub cukier trzcinowy jasny 1/2 szklanki
spirytus lub rum - 2 łyżki
aromat waniliowy - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 1 litr
PRZYGOTOWANIE
Roztop masło. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem (2 łyżki) dodając jedną łyżeczkę cukru i jedną łyżeczkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Tak powstanie rozczyn. Oddziel żółtka od białek (białka wykorzystaj do bezy). Żółtka ubij z cukrem i aromatem waniliowym na puch stawiając. W 2-3 łyżeczkach mleka dokładnie wymieszaj węgiel aktywny kokosowy. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około od godziny do dwóch. Powinno zrobić się 2 razy większe niż było na początku.
Z ciasta zrób kulkę rozpłaszcz na stolnicy. Rozwałkuj na stolnicy ciasto posypanej mąką. Wycinaj oponki. Przykryj ściereczką aby ponownie wyrosły.
Rozgrzej 1 litr tłuszczu. Smaż oponki, powinny swobodnie pływać. Wysmażone z jednej strony odwróć za pomocą patyczka na drugą stronę. Wykładaj łyżką cedzakową na talerz pokryty bibułą, a gdy dobrze osiąkną z tłuszczu i wystygną posyp cukrem lub zrób sos czekoladowy i zamaczaj z jednej strony.
Sos czekoladowy: zagotuj 50 ml śmietanki, zdejm z ognia i dodaj 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady. Mieszaj aż się rozpuści. Jeśli będzie za gęsta dodaj ok łyżki wrzątku i wymieszaj.
Ale śliczne :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmocno oryginalny deser :)
OdpowiedzUsuńO rety jakie zjawiskowe oponki !
OdpowiedzUsuńJakby przełożyć je białym kremem to byłyby oponki oreo :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń