Przygotowałam z nim zielone warzywa: jarmuż, zielony mrożony groszek i awokado.
Sos: oliwa z oliwek z sokiem z limonki. Smak świetnie orzeźwia otarta skórka z cytryny. Do tego prażone orzeszki piniowe. Dobrze jest pokruszyć fetą.
SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu z czarnej fasoli
2 garście oczyszczonego jarmużu blanszowanego
awokado
3/4 szklanki mrożonego groszku
uprażone orzeszki piniowe
otarta skórka z cytryny wyparzonej lub ekologicznej.
Sos: oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki, sok z połówki limonki oraz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Jarmuż wymieszaj z blanszowanym groszkiem. Wlej sos i wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze. Nałóż warzywa, dodaj pokrojone w kostkę awokado. Posyp prażonymi orzeszkami. Całość posyp z góry tartą skórką z cytryny.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńTen talerz jest tak piękny , że szkoda naruszać jego scenografię...
Ciekawa propozycja, nie spotkałam jeszcze makaronu z czarnej fasoli, albo może powiem inaczej nie szukałam takowego.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ten makaron :)
OdpowiedzUsuńciekawy ten makaron :) chętnie wypróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuń