piątek, 13 kwietnia 2018

Kukurydziane taco z warzywami

Jeśli lubicie chrupać taco z warzywami jest dla was. Ja zapakowałam je do lunchboxu.


Składniki:

1 opakowanie organicznych Amaizin taco kukurydzianych
marchew 1 szt.
kapusta czerwona poszatkowana  3 łyżki
cukinia pocięta w paseczki 1 szt.
poszatkowana biała kapusta 3 łyżki
sałata zielona kilka listków
ketchup do maczania

Sos do warzyw:

oliwa z oliwek 1 łyżka
sok z cytryny  1/2 szt.
płatki chili - 1/2 łyżeczki
sól  do smaku

Możesz zrobić też sos z jogurtu i majonezu zamiast winegretu.

czwartek, 12 kwietnia 2018

Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną


Ledwo wyszliśmy z kozaczków i rozgrzewających herbat a już wskakujemy w klapki, na rowery i chłodzimy organizmy.
Moja propozycja: izotonik na bazie wody kokosowej.
Dodałam różową cytrynę. Słyszeliście o różowych cytrynach? Owszem jest różowa ale bardzo delikatnie. Cena 3,90 za sztukę! Czy warto? Sami zdecydujcie, ja kupiłam z ciekawości. Trochę spodziewałam się więcej różowego koloru ;) Skórna zdradzała więcej tego koloru.

woda kokosowa 1 litr
cytryna i tymianek
kostki lodu.

Można dodać miód,ale woda ma wspaniały smak i mnóstwo elektrolitów!

wtorek, 10 kwietnia 2018

Nawadniające izotoniki. Trzy propozycje

Dla sportowców, osób aktywnych ważne jest nawadnianie organizmu. Sama uprawiam sport i wiem jak gospodarka wodno elektrolitowa jest ważna. Przygotowałam trzy izotoniki, które gaszą pragnienie a miód spełnia funkcję przeciwzapalną.

SKŁADNIKI:

cytryna - 3 szt. + kilka plasterków
ogórek - 5-10 plastrów
granat - 1/2 szt.
kiwi - 1 szt.
mięta lun melisa - 15 kilka listków
sól morska - 3 szczypty
woda mineralna - 3 litry
miód - 12 łyżeczek

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj trzy litrowe słoje lub dzbanki i wlej wodę mineralną, do każdego dodajemy szczyptę soli oraz po 4 płaskie łyżeczki miodu. Mieszamy.
Do pierwszego wciskamy sok z cytryny, plastry cytryny, ogórka i miętę lub melisę.
Do drugiego wciskamy sok z cytryny, dodajemy owoce granatu, miętę lub melisę. Do trzeciego wciskamy sok z cytryny i owoce kiwi pocięte w kostkę i miętę lub melisę. Dodaj także kostki lodu.



Większe stężenie soku lub dodanie soku z innych owoców do napoju zmieni go w hipertonik. Możesz dodać taki sok jaki lubisz. Ja uwielbiam ananasa.







poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Beza chmurka z kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami

Przyszła długo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu.


Beza: 

6 białek
1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej


Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie
- mieszamy, a kiedy  pianę mamy sztywną  dodajemy po łyżce cukru. Kiedy skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny.
Dzielimy powstałą masę na 2  równe części.  Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką.
- pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka.
Studzimy do zimna.

Krem:

2 opakowania twarogu
cukier z prawdziwą wanilią
kilka łyżek jogurtu
jagody mrożone (w sezonie świeże) ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru lub ksylitolu.

Twaróg i  jagody blendujemy. Będzie dość ciężko dlatego dodajemy już na tym etapie 3 łyżki jogurtu. Dodaj cukier waniliowy i cukier. Następnie dodaj jeszcze ze 2 -3 łyżki jogurtu tak aż będzie kremowej konsystencji.

Kremem przełożyć warstwy bezy. Wierzch  udekoruj np. płatkami kokosa i listami bławatka.

niedziela, 8 kwietnia 2018

Faszerowana papryka bez mięsa pełna białka


Sycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari.


SKŁADNIKI:

zielone papryki - 3 szt.
fasolka mung - 1 szklanka
quinoa kolorowa - 1/2 szklanki
mini pieczarki - 1 opakowanie
sos tamari - 2-3 łyżki
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki





Fasolkę mung ugotuj bez soli około 30 minut i po tym czasie odcedź. Pieczarki potnij w plasterki, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż z sosem tamari na złoto. Ugotuj quinoa kolorową około 20 minut.




Wymieszaj pieczarki, fasolę mung i quinoa razem. Farszem napełnij papryki. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut na pergaminie polanym oliwą po 20 minutach zmniejsz piekarnik na 180 stopni.