Jeśli lubicie chrupać taco z warzywami jest dla was. Ja zapakowałam je do lunchboxu.
Składniki:
1 opakowanie organicznych Amaizin taco kukurydzianych
marchew 1 szt.
kapusta czerwona poszatkowana 3 łyżki
cukinia pocięta w paseczki 1 szt.
poszatkowana biała kapusta 3 łyżki
sałata zielona kilka listków
ketchup do maczania
Sos do warzyw:
oliwa z oliwek 1 łyżka
sok z cytryny 1/2 szt.
płatki chili - 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Możesz zrobić też sos z jogurtu i majonezu zamiast winegretu.
piątek, 13 kwietnia 2018
czwartek, 12 kwietnia 2018
Napój izotoniczny na wodzie kokosowej z różową cytryną
Ledwo wyszliśmy z kozaczków i rozgrzewających herbat a już wskakujemy w klapki, na rowery i chłodzimy organizmy.
Moja propozycja: izotonik na bazie wody kokosowej.
Dodałam różową cytrynę. Słyszeliście o różowych cytrynach? Owszem jest różowa ale bardzo delikatnie. Cena 3,90 za sztukę! Czy warto? Sami zdecydujcie, ja kupiłam z ciekawości. Trochę spodziewałam się więcej różowego koloru ;) Skórna zdradzała więcej tego koloru.
woda kokosowa 1 litr
cytryna i tymianek
kostki lodu.
Można dodać miód,ale woda ma wspaniały smak i mnóstwo elektrolitów!
wtorek, 10 kwietnia 2018
Nawadniające izotoniki. Trzy propozycje
SKŁADNIKI:
cytryna - 3 szt. + kilka plasterków
ogórek - 5-10 plastrów
granat - 1/2 szt.
kiwi - 1 szt.
mięta lun melisa - 15 kilka listków
sól morska - 3 szczypty
woda mineralna - 3 litry
miód - 12 łyżeczek
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj trzy litrowe słoje lub dzbanki i wlej wodę mineralną, do każdego dodajemy szczyptę soli oraz po 4 płaskie łyżeczki miodu. Mieszamy.
Do pierwszego wciskamy sok z cytryny, plastry cytryny, ogórka i miętę lub melisę.
Do drugiego wciskamy sok z cytryny, dodajemy owoce granatu, miętę lub melisę. Do trzeciego wciskamy sok z cytryny i owoce kiwi pocięte w kostkę i miętę lub melisę. Dodaj także kostki lodu.
Większe stężenie soku lub dodanie soku z innych owoców do napoju zmieni go w hipertonik. Możesz dodać taki sok jaki lubisz. Ja uwielbiam ananasa.
poniedziałek, 9 kwietnia 2018
Beza chmurka z kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami
Beza:
6 białek
1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Bezę ubijamy- mieszamy długo ok 10 minut w misie
- mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną dodajemy po łyżce cukru. Kiedy skończy się cukier dodajemy skrobię i sok z cytryny.
Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką.
- pieczemy długo 3 godziny w 100 stopniach. Beza wychodzi bieluteńka.
Studzimy do zimna.
2 opakowania twarogu
cukier z prawdziwą wanilią
kilka łyżek jogurtu
jagody mrożone (w sezonie świeże) ok 1/2 szklanki
1 łyżka cukru lub ksylitolu.
Twaróg i jagody blendujemy. Będzie dość ciężko dlatego dodajemy już na tym etapie 3 łyżki jogurtu. Dodaj cukier waniliowy i cukier. Następnie dodaj jeszcze ze 2 -3 łyżki jogurtu tak aż będzie kremowej konsystencji.
Kremem przełożyć warstwy bezy. Wierzch udekoruj np. płatkami kokosa i listami bławatka.
niedziela, 8 kwietnia 2018
Faszerowana papryka bez mięsa pełna białka
Sycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari.
SKŁADNIKI:
zielone papryki - 3 szt.
fasolka mung - 1 szklanka
quinoa kolorowa - 1/2 szklanki
mini pieczarki - 1 opakowanie
sos tamari - 2-3 łyżki
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki
Fasolkę mung ugotuj bez soli około 30 minut i po tym czasie odcedź. Pieczarki potnij w plasterki, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż z sosem tamari na złoto. Ugotuj quinoa kolorową około 20 minut.
Wymieszaj pieczarki, fasolę mung i quinoa razem. Farszem napełnij papryki. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut na pergaminie polanym oliwą po 20 minutach zmniejsz piekarnik na 180 stopni.
Subskrybuj:
Posty (Atom)