niedziela, 8 kwietnia 2018

Faszerowana papryka bez mięsa pełna białka


Sycące, pełne roślinnego białka faszerowane papryki z fasolką mung, pieczarkami, kolorową quinoa. Całość doprawiona sosem tamari.


SKŁADNIKI:

zielone papryki - 3 szt.
fasolka mung - 1 szklanka
quinoa kolorowa - 1/2 szklanki
mini pieczarki - 1 opakowanie
sos tamari - 2-3 łyżki
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
posiekana natka pietruszki





Fasolkę mung ugotuj bez soli około 30 minut i po tym czasie odcedź. Pieczarki potnij w plasterki, przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż z sosem tamari na złoto. Ugotuj quinoa kolorową około 20 minut.




Wymieszaj pieczarki, fasolę mung i quinoa razem. Farszem napełnij papryki. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut na pergaminie polanym oliwą po 20 minutach zmniejsz piekarnik na 180 stopni.




7 komentarzy:

  1. Pyszna opcja :) Jeszcze nigdy nie jadłam faszerowanych papryk :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam faszerowanej papryki - nie jest to potrawka którą lubię.Papryka tylko na surowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz- jest to warzywo psiankowate i lepiej go jeść po obróbce termicznej;) Surowa papryka mnie męczy i jest nie do jedzenia ;)

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają, dla mnie wcale nie musi być mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie przepisy! Uwielbiam pieczoną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie jest to obiad dla nas :D Uwielbiamy tak zapieczone warzywa :D

    OdpowiedzUsuń