Ach co to był za smak! Czekoladowy krem jaglany z żurawiną. Szybki w przygotowaniu i można się nim na prawdę delektować. Powiem wam jak go zrobiłam:
Skałdniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/3 szklanki napoju migdałowego bez cukru/mleka
szczypta soli
5 kostek gorzkiej czekolady
1 łyżka masła z migdałów/orzechowego
1 łyżka surowego kakao w proszku
1 łyżka surowego kakao kruszonego
2 łyżki cukru ciemnego muscovado/ kokosowego/daktyli
garść żurawiny
Przygotowanie:
Kaszę opułkałam pod bieżącą wodą i dodałam do gotującego się napoju migdałowego wraz ze szczyptą soli. Gotowałam przez 12 minut. Odstawiłam do lekkiego wystygnięcia i dodałam czekoladę, kakao surowe w proszku oraz masło migdałowe. Zmiksowałam na krem z cukrem muscovado. Przykryłam do wystygnięcia. Kiedy był chłodny dodałam kruszone kakao i posiekane żurawiny. Wymieszałam i napełniłam słoiczki. Udekorowałam jeszcze czekoladą, surowym kakao i żurawiną.