piątek, 14 listopada 2025

Domowy ser z nerkowców

Domowy ser z nerkowców

Domowy ser z nerkowców jest delikatny, kremowy i naprawdę serowy. 

Po jedniodniowej fermentacji tworzy się lekka i puszysta struktura. 

Od dawna szukałam roślinnej alternatywy dla tradycyjnego twarogu bez mleka. 

To jeden z tych przepisów, które zaskakują smakiem. Namoczone wcześniej nerkowce po zmiksowaniu z kapsułką kwasu mlekowego stają się jedwabiście gładkie, lekko jogurtowe i neutralne w smaku, dzięki czemu można je doprawić na wiele sposobów.

Moja ulubiona wersja: z kminkiem, który dodaje nutę ciepła i głębi oraz czarnuszką, która równoważy smak lekką ostrością.

Świetnie sprawdza się na chrupiącej bagietce, może być bazą do past kanapkowych, nadzieniem do naleśników, czy jako zamiennik ricotty do pieczonych warzyw.


Składniki:


150g  nerkowców, namoczonych przez noc

1 kapsułka kwasu mlekowego (lub probiotyku liofilizowanego)

3–4 łyżki wody (lub wiecej jeśli pasta jest za gęsta)

szczypta soli ( próbuj podczas mielenia czy ci odpowiada) 

opcjonalnie: ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki czarnuszki


Przygotowanie:


Nerkowce namacz na cała noc, rano odcedź i przepłucz zimną wodą.

Przełóż je do blendera lub malaksera i dodaj 3 łyżki wody oraz sól.

Otwórz kapsułkę kwasu mlekowego i wsyp proszek do środka.

Miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania jedwabistej, gładkiej konsystencji.

W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody.

Przełóż masę serową do miseczki i dodaj swoje ulubione dodatki: kminek, czarnuszkę lub inne przyprawy.

Odstaw na 6–12 godzin w temperaturze pokojowej, aby lekko sfermentował i nabrał głębszego smaku.

Przechowuj w lodówce do 5 dni.








wtorek, 11 listopada 2025

Naleśniki gryczane z papryką i jajkiem galettes bretonnes

galettes bretonnes

Crepes gryczane z papryką i jajkiem to pyszne danie z kuchni francuskiej.

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam galettes bretonnes nie w Bretanii,  a w... Prowansji. Wiedziałam, że to coś, co na stałe zagości w mojej kuchni. Te cienkie naleśniki z mąki gryczanej są naturalnie bezglutenowe, mają delikatnie orzechowy smak i pasują zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dodatków.


Dziś przygotowałam wersję wytrawną z jajkiem, papryką i serem feta. 


Składniki (na 4 sztuki):


Na naleśniki:


1 szklanka mąki gryczanej (zmieliłam sama kaszę)

1 szklanka wody

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka oliwy


Nadzienie:

2 czerwona papryka, upieczona i obrana ze skórki

4 jajka

80 g sera feta lub koziego

kilka gałązek świeżego tymianku ( może być suszony)

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

W misce połącz mąkę, wodę, jajko, sól. Odstaw na 30 minut, by mąka dobrze się uwodniła.

Na dobrze  rozgrzanej patelni  rozprowadź niewielką ilość oliwy, wylej porcję ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.

Na środku naleśnika wbij jajko i kiedy się zetnie ułóż kawałki papryki, złóż na kwadrat i posyp fetą oraz tymiankiem.

Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu, aż jajko się zetnie.


galettes bretonnes AZgotuj


poniedziałek, 10 listopada 2025

Lody z kaki

Lody z persymony, szarona, kaki
Lody z persymony, banana i rokitnika z sokiem z mandarynki. 

To mój sposób na zdrowy deser, który smakuje jak słońce nawet w  środku zimy. Wystarczy owoce pokroić w kostkę i zamrozić płasko w wareczku. I dodać do kaktajlu lub zrobić włąśnie lody. 

Smak: kremowy od banana, orzeźwiający dzięki mandarynce i pełne witaminy C z rokitnika.

Bez maszynki, bez nabiału, gotowe w kilka minut. Ale jeśli chcesz aby były nardziej białkowe- dodaj opakowanie skyru zamiast banana. Stwórz własny smak. 

Składniki wystarczy zmiksować i zamrozić 💛

Idealne na poprawę nastroju i odporności! 


SKŁADNIKI:

2 owoce kaki

banan

sok z 2 mandarynek i troche skórki

1/2 szklanki soku z rokitnika


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zmiksować. Można jeszcze włożyć do zamrażarki aby bardzie się zmroziły. 


Sorbet z kaki