Crepes gryczane z papryką i jajkiem to pyszne danie z kuchni francuskiej.
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam galettes bretonnes nie w Bretanii, a w... Prowansji. Wiedziałam, że to coś, co na stałe zagości w mojej kuchni. Te cienkie naleśniki z mąki gryczanej są naturalnie bezglutenowe, mają delikatnie orzechowy smak i pasują zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dodatków.
Dziś przygotowałam wersję wytrawną z jajkiem, papryką i serem feta.
Składniki (na 4 sztuki):
Na naleśniki:
1 szklanka mąki gryczanej (zmieliłam sama kaszę)
1 szklanka wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka oliwy
Nadzienie:
2 czerwona papryka, upieczona i obrana ze skórki
4 jajka
80 g sera feta lub koziego
kilka gałązek świeżego tymianku ( może być suszony)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce połącz mąkę, wodę, jajko, sól. Odstaw na 30 minut, by mąka dobrze się uwodniła.
Na dobrze rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość oliwy, wylej porcję ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Na środku naleśnika wbij jajko i kiedy się zetnie ułóż kawałki papryki, złóż na kwadrat i posyp fetą oraz tymiankiem.
Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu, aż jajko się zetnie.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz