wtorek, 11 listopada 2025

Naleśniki gryczane z papryką i jajkiem galettes bretonnes

galettes bretonnes

Crepes gryczane z papryką i jajkiem to pyszne danie z kuchni francuskiej.

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam galettes bretonnes nie w Bretanii,  a w... Prowansji. Wiedziałam, że to coś, co na stałe zagości w mojej kuchni. Te cienkie naleśniki z mąki gryczanej są naturalnie bezglutenowe, mają delikatnie orzechowy smak i pasują zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dodatków.


Dziś przygotowałam wersję wytrawną z jajkiem, papryką i serem feta. 


Składniki (na 4 sztuki):


Na naleśniki:


1 szklanka mąki gryczanej (zmieliłam sama kaszę)

1 szklanka wody

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka oliwy


Nadzienie:

2 czerwona papryka, upieczona i obrana ze skórki

4 jajka

80 g sera feta lub koziego

kilka gałązek świeżego tymianku ( może być suszony)

sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

W misce połącz mąkę, wodę, jajko, sól. Odstaw na 30 minut, by mąka dobrze się uwodniła.

Na dobrze  rozgrzanej patelni  rozprowadź niewielką ilość oliwy, wylej porcję ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.

Na środku naleśnika wbij jajko i kiedy się zetnie ułóż kawałki papryki, złóż na kwadrat i posyp fetą oraz tymiankiem.

Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu, aż jajko się zetnie.


galettes bretonnes AZgotuj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz