Frittata- pieczony omlet ze słodkimi ziemniakami, serami i papryką – pyszne i zdrowe śniadanie!
Czy szukasz pomysłu na szybkie, sycące i zdrowe danie? Frittata to idealny wybór! Delikatne jajka otulają aromatyczne słodkie ziemniaki, aksamitne sery i chrupiącą paprykę, tworząc pryszne połączenie. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne wartości odżywczych, które dodadzą Ci energii na cały dzień!
Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści!
Idealna na śniadanie, lunch czy kolację – frittata smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
SKŁADNIKI:
6 jajek
1/2 szklanki mleka bez laktozy
ser feta 100 g
cheddar 50 g
szklanka pokrojonych słodkich ziemniaków ok. 120 g
1/2 cukinii
1 szklanka szpinaku baby
1/2 papryki pokrojona w kostkę
rozmaryn lub inne zioła
sól do smaku
rukola trochę
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem.
Pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki obsmażać na małej ilości oleju lub oliwy z gałązką rozmarynu, papryką i cukinią startą na dużych oczkach. Posolić do smaku.
Do miski przełożyć podsmażone warzywa, fetę i szpinak.
Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać sery, a następnie dodać poszmażone warzywa i wylać całość na formę.
Piec przez 30 minut.
Podawać np. z rukolą