czwartek, 20 marca 2025

Chrupiąca sałatka z ogórka

Pyszna sałatka z ogórka która sprawdzi się zarówno jako lekki lunch, jak i dodatek do obiadu czy kolacji. Lekka, aromatyczna i prosta do przygotowania – ta sałatka to świetny wybór na każdą okazję.

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści.

Składniki:

1 duży ogórek (lub kilka małych gruntowych)

½ czerwonej cebuli

garść oliwek (czarne, zielone lub mieszane)

70 g sera feta

2 łyżeczki kaparów

2 łyżeczki świeżego koperku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

1 łyżka octu winnego


Przygotowanie:

Ogórka kroimy w cienkie plasterki lub za pomoca madoliny. Cebulę kroimy w cienkie krażki. 

Oliwki przekrawamy na pół, a fetę kruszymy w palcach na drobne kawałki.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy kapary i posiekany koperek.

Całość skrapiamy oliwą z oliwek, octem winnym lub jabłkowym, doprawiamy oregano, solą i pieprzem.

Delikatnie mieszamy i podajemy od razu lub schładzamy przez 15 minut w lodówce, by smaki lepiej się połączyły.


Do sałatki świetnie pasują również chrupiące orzechy włoskie lub prażone pestki dyni.


wtorek, 18 marca 2025

Zapiekanka ze słodkimi ziemniakami, fetą i warzywami

Frittata- pieczony omlet ze słodkimi ziemniakami, serami i papryką – pyszne i zdrowe śniadanie!

Czy szukasz pomysłu na szybkie, sycące i zdrowe danie? Frittata to idealny wybór! Delikatne jajka otulają aromatyczne słodkie ziemniaki, aksamitne sery i chrupiącą paprykę, tworząc pryszne połączenie. To danie jest nie tylko pyszne, ale także pełne wartości odżywczych, które dodadzą Ci energii na cały dzień!

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści! 

 Idealna na śniadanie, lunch czy kolację – frittata smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno!

SKŁADNIKI: 

6 jajek

1/2 szklanki mleka bez laktozy

ser feta 100 g

cheddar 50 g

szklanka pokrojonych słodkich ziemniaków ok. 120 g

1/2 cukinii

1 szklanka szpinaku baby

1/2 papryki pokrojona w kostkę

rozmaryn lub inne zioła

sól do smaku

rukola trochę

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem. 

Pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki obsmażać na małej ilości oleju lub oliwy z gałązką rozmarynu, papryką i cukinią startą na dużych oczkach. Posolić do smaku.

Do miski przełożyć podsmażone warzywa, fetę i szpinak. 

Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać sery, a następnie dodać poszmażone warzywa i wylać całość na formę. 

Piec przez 30 minut. 

Podawać np. z rukolą

poniedziałek, 17 marca 2025

Racuszki z gruszką i z czekoladą

Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści! 

Szukasz przepisu na coś pysznego, ale i zdrowego? Te gryczane racuszki są bez glutenu, pełne błonnika i naturalnej słodyczy gruszki. Dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że smakują jak luksusowy deser, a w rzeczywistości to pożywne i lekkie danie, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Pamiętam, jak pierwszy raz zrobiłam te racuszki – chrupiące na brzegach, miękkie w środku, a gruszka i czekolada tworzyły duet idealny. Od tamtej pory to jeden z moich ulubionych przepisów na chłodne dni. Spróbuj ich raz, a gwarantuję, że wrócą do Twojego menu na stałe!

SKŁADNIKI:

2 twarde ale dojrzałe gruszki

3/4 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej

jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

szczypta mielonej wanilii 

1/2 szklanki napoju migdałowego lub mleko

otarta skórka z 1/2 szt. cytryny

listki melisy do smaku 

cukier puder do posypania 

kilka łyżek oleju lub oleju kokosowego i do smażenia

gorzka czekolada 4 kostki 

migdały 

1 kardamon


PRZYGOTOWANE:


1. Jedną gruszkę zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odjciśnij sok.

2. Do startej gruszki dodaj jajko i mąkę, proszek i wanilię.

3. Wymieszaj na gładkie ciasto.

4 . Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki porcję ciasta i smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło sześć szt.

5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli to konieczne.

6. Drugą gruszkę pokrój w kostkę przełóż na patelnie podlej niewielką ilością wody dodaj łyżkę syropu klonowego oraz rozgnieciony kardamon. Przykryj pokrywką i uduś kilka minut. Dwie -trzy w zupełności wystarczą. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej racuchy już na talerzu. Możesz posypać pudrem lub polać syropem klonowym.