Jeśli podoba ci się przepis i chcesz mnie wesprzeć, proszę, kliknij w jedną z reklam na stronie. To nic cię nie kosztuje, a dla mnie to ogromna motywacja do dalszego tworzenia treści!
Szukasz przepisu na coś pysznego, ale i zdrowego? Te gryczane racuszki są bez glutenu, pełne błonnika i naturalnej słodyczy gruszki. Dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że smakują jak luksusowy deser, a w rzeczywistości to pożywne i lekkie danie, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Pamiętam, jak pierwszy raz zrobiłam te racuszki – chrupiące na brzegach, miękkie w środku, a gruszka i czekolada tworzyły duet idealny. Od tamtej pory to jeden z moich ulubionych przepisów na chłodne dni. Spróbuj ich raz, a gwarantuję, że wrócą do Twojego menu na stałe!SKŁADNIKI:
2 twarde ale dojrzałe gruszki
3/4 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej
jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta mielonej wanilii
1/2 szklanki napoju migdałowego lub mleko
otarta skórka z 1/2 szt. cytryny
listki melisy do smaku
cukier puder do posypania
kilka łyżek oleju lub oleju kokosowego i do smażenia
gorzka czekolada 4 kostki
migdały
1 kardamon
PRZYGOTOWANE:
1. Jedną gruszkę zetrzyj na dużych oczkach na tarce, odjciśnij sok.
2. Do startej gruszki dodaj jajko i mąkę, proszek i wanilię.
3. Wymieszaj na gładkie ciasto.
4 . Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki porcję ciasta i smaż małe placuszki. Z podanych składników wyszło sześć szt.
5. Odsącz na ręczniku papierowym jeśli to konieczne.
6. Drugą gruszkę pokrój w kostkę przełóż na patelnie podlej niewielką ilością wody dodaj łyżkę syropu klonowego oraz rozgnieciony kardamon. Przykryj pokrywką i uduś kilka minut. Dwie -trzy w zupełności wystarczą. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej racuchy już na talerzu. Możesz posypać pudrem lub polać syropem klonowym.
Ale słodkie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńGruszka i czekolada to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/