wtorek, 13 grudnia 2022

Tagine z dynią. Pokochasz ten przepis



Dlaczego pokochasz? Bo jest warzywne, rozgrzewające, pełne marokańskich aromatów i smaków dzięki kiszonej cytrynie, przyprawom i ziołom. Gorące podałam komosą. 


Składniki:

dynia (u mnie mała piżmowa)

1 kiszona cytryna

przyprawy: po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, kminu, kolendry, papryczki chili, kurkumy

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 

sól do smaku

1 szczypta szafranu

2 liście laurowe

 2 łyżki oliwy

1 dynia

cebula 

2 ząbki czosnku

2 sm. świeżego imbiru

pomidory w puszcze lub swieże kokrajlowe 250 g

1 łyżczka koncentratu pomidorowego 

1 papryka czerwona (u mnie podłużna)

marchew

świeża mięta i lolendra (po 1 garści)

Przygotowanie:

Dynię umyć i pokroić w kostkę, paprykę na małe kawałki, cebulę w piórka, marchew w skośne plastry a imbir na zapałki. 

W naczyniu żaroodpornym rozgrzej na średnim ogniu oliwę i dodaj przyprawy. Smaż kilka minut, następnie dodaj cebulę oraz czosnek i imbir. Po zeszkleniu się cebuli dodaj resztę warzyw, posól do smaku i dodaj pokrojoną w kosteczkę kiszoną cytrynę. Nakryj pokrywą i duś 30 minut. Na koniec dodaj szafran i koncentrat. Wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z komosą  z posiekaną miętą i nacią kolendry.