poniedziałek, 26 lipca 2021

Sernik chmurka

 

Sernik jest lekki jak chmurka o wspaniałej leciutkiej konsystencji. To za sprawą delikatnego sera oraz bezowej piany z białek. Użyłam (nie jest to product placement - po prostu ten ser jest świetny) twarogu naturalnego "Delikatny" President opakowanie 500 g.  Można wziąć gęsty jogurt naturalny. Mogę polecić produkty Zott. Sernik po przekrojeniu ma strukturę pianki. 

Tortownica 20 cm wyłożona papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem.

Składniki w temperaturze pokojowej.

Piekarnik 175 stopni C.  

Składniki:

twaróg naturalny "Delikatny" President opakowanie 500 g

5 jaj 

6 niepełnych łyżek cukru pudru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

skórka cytrynowa otarta z 1/2 szt cytryny

wanilia mielona ok 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Żółtka udzielić od białek. Białka ubić na sztywno pod koniec dosypując 3 łyżki cukru pudru dodając je stopniowo. Do żółtek dodać 3 łyżki cukru pudru i ubić na kogel mogel. Dodać ser, skórkę oraz wanilię i miksować na małych obrotach krótko. Dodawać do  mieszaniny po łyżce ubitej piany i wmieszać  do skończenia. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Tortownicę otulić folią aluminiową i wstawić w większe naczynie wlewając wodę do 1/3 wysokości. Piec w kąpieli wodnej ok. 40-40 minut w 175 stopniach C. 










Udekorować sezonowymi owocami np. maliny, truskawki, morele, jagody, borówki, porzeczki kolorowe, mięta