Wielkanoc tuż-tuż!
Szukasz pomysłów na świąteczne wypieki, kolorowe sałatki i wyjątkowe dania, które zachwycą Twoich gości?
Przygotowałam dla ciebie gotowe MENU na Wielkanoc – z przepisami, które są zdrowe, łatwe do przygotowania i pełne smaku! Poniżej nnajdziesz inspiracje na:
Śniadanie
Roślinny żurek na zakwasie z grzybami lub do wyboru z boczkiem
Sałatka ze szparagami, rzodkiewką, jajkiem na twardo i rzeżuchą
Roślinne pate z pieczarek portobello z orzechami nerkowca i z ziołami np. tymiankiem
Pasztet z kurzych wątróbek z pistacjami i pomarańczowym likierem Grand Marnier
Sałatka jarzynowa
Jaja marynowane w burakach (klik!)
Obiad
Pieczony kurczak w marynacie piri piri
Konfitowane udo kaczki z pieczonym burakiem
WEGE:
Konfitowane warzywa korzeniowe z tymiankiem i glazurą pomarańczową
Marchew, pietruszka i pasternak duszone w oliwie z ziołami i syropem pomarańczowym. Podawane z puree z ziemniaków lub selera.
Pieczeń z soczewicy, ze sliwką i z orzechami
Deser
Ciasto pomarańczowe z migdałami
Owsiana babka
Mazurek pistacjowy
Przepisy:
ŚNIADANIE
Roślinny żurek na zakwasie z grzybami lub z boczkiem i jajkiem
Składniki:
1 l wody
250 ml zakwasu na żurek (roślinny)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 suszone grzyby (lub 100 g świeżych pieczarek/leśnych mrożonych)
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: podsmażony wędzony boczek, jaja na twardo
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i grzyby.
Zalej wodą i gotuj 15 minut.
Wlej zakwas, dodaj majeranek, gotuj kolejne 10 minut.
Dopraw do smaku. Podawaj z jajkiem lub ziemniakami. Dodaj boczek, jeśli chcesz wersję mięsną.
Sałatka ze szparagami, rzodkiewką, jajkiem na twardo
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
4 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek rzodkiewek
rzeżucha trochę
miks sałat
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szparagi zblanszuj w osolonej wodzie (ok. 3 min), a następnie zahartuj w wodzie z dodatkiem lodu.
Rzodkiewkę i jajka pokrój w plasterki.
Ułóż składniki na sałacie, skrop dressingiem z oliwy, musztardy i cytryny.
Roślinne pâté z grzybów Portobello z orzechami nerkowca i tymiankiem
Składniki:
250 g brązowych pieczarek Portobello
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g orzechów nerkowca (namoczonych 2 godziny)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone grzyby i smaż do odparowania wody.
Zblenduj z orzechami, tymiankiem i sosem sojowym na gładką pastę.
Dopraw do smaku. Podawaj na grzankach lub z krakersami.
Pasztet z kurzych wątróbek z pistacjami i pomarańczowym likierem Grand Marnier
Składniki:
400 g kurzych wątróbek
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml Grand Marnier
50 g masła temperatura pokojowa + 50 g do zalania
50 g obranych pistacji
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę, czosnek i wątróbki – krótko, aż będą miękkie, ale nie wysuszone.
Wlej likier i podpal jeśli to możliwe lub po prostu odparuj alkohol gotując chwilę. Przełóż do blendera i zmiksuj z 50 g masła i przyprawami.
Dodaj posiekane pistacje i wymieszaj. Przełóż do formy i zalej rozpuszczonym masłem.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
OBIAD
Pieczony kurczak w marynacie
Składniki:
1 cały kurczak lub 4 udka
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksuj składniki marynaty. Natrzyj nią kurczaka i odstaw na minimum dwie godziny lub (najlepiej na noc).
Piecz zamarynowanego kurczaka w 200°C przez ok. 50 - 60 minut, podlewając sosem co jakiś czas.
Jeśli kurczak był w lodówce kilka godzin wyjmij go aby nabrał pokojowej temperatury.
Konfitowane udo kaczki z pieczonym burakiem
Składniki:
2 udka z kaczki
300 g smalcu/oleju roślinnego do konfitowania
2 buraki
sól i pieprz
kilka ząbków czosnków
rozmaryn
Przygotowanie:
Udka przypraw i zalej tłuszczem. Gotuj na małym ogniu (ok. 90°C) przez 2–3 godziny.
Buraki upiecz w 180°C w folii przez 45–60 min. Obierz i pokrój.
Kaczkę podsmaż na złoto tuż przed podaniem. Podawaj z burakiem i np. puree ziemniaczanym.
Pieczeń z soczewicy, warzyw, orzechów ze śliwką
Składniki:
1 szklanka czerwonej lub zielonej soczewicy (ugotowana ok. 2,5 szklanki po ugotowaniu)
1 marchewka (starta na grubych oczkach)
1 cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
kilka sztuk suszonych śliwek namoczonych wcześniej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 szklanki płatków owsianych lub bułki tartej
2 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oleju, dodaj startą marchewkę, smaż 5–7 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, przyprawy i ugotowaną soczewicę. Wymieszaj dokładnie.
Zdejmij z ognia, dodaj pokrojone orzechy, pokrojone śliwki i płatki owsiane. Zblenduj połowę masy, resztę zostaw w całości – dla tekstury.
Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć lekko.
Piecz w 180°C przez 45–50 minut. Ostudź lekko przed krojeniem, żeby dobrze się trzymała.
Konfitowane warzywa korzeniowe z tymiankiem i glazurą pomarańczową
Składniki:
3-4 spore marchewki
2 pietruszki
1 mały pasternak (lub więcej pietruszki)
1–2 buraki (opcjonalnie)
4–5 łyżek oliwy extra vergine
1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1 szklanka soku pomarańczowego (z 1 łyżką syropu klonowego)
sól i pieprz do smaku
chili płatki do smaku
opcjonalnie: skórka z pomarańczy, odrobina chili w płatkach
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w podłużne, równe kawałki (jak frytki).
Ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop obficie oliwą, dodaj tymianek, sól, pieprz i wymieszaj.
Piecz w 160°C przez ok. 45–60 minut – powoli, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane.
Wymieszaj syrop pomarańczowy ( najlepiej odparować szklankę soku z pomarańczy) z 1 łyżką oliwy i polej warzywa 10 minut przed końcem pieczenia. Wstaw ponownie do piekarnika bez przykrycia, aby się glazurowały.
Konfitowane warzywa ułóż na półmisku, udekoruj świeżym tymiankiem, skórką pomarańczową lub odrobiną żurawiny. Możesz też dodać łyżkę sosu grzybowego lub chrzanowego.
DESER
Mazurek pistacjowy
Składniki:
spód:
200 g mąki orkiszowej
1 łyżka kakao
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
masa:
150 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30% (dałam bez laktozy)
100 g pasty pistacjowej
1 łyżka masła
dodatki:
posiekane pistacje
suszone maliny
płatki róży
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto, spłaszcz od góry tworząc coś w rodzaju dysku i schłódź w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wyłóż nim formę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 min w 180°C.
W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pastę pistacjową i masło.
Masę wylej na wystudzony spód i równomiernie rozprowadź. Ostudź i udekoruj.
Ciasto pomarańczowe z migdałami
Składniki:2 pomarańcze (gotowane 1 h w całości, potem zmiksowane)
4 jajka
200 g mielonych migdałów
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Pomarańcze ugotuj w całości, ostudź, pokrój na małe kawałki i wyjmij pestki jeśli są. Przełóż do malaksera i zmiksuj z jajkami, cukrem, migdałami i proszkiem.
Piecz w 180°C przez ok. 45–50 minut. Można polać lukrem cytrusowym.
Owsiana babka
Składniki:
150 g płatków owsianych (zmielonych)
100 g mąki orkiszowej
3 jajka
100 ml oleju
100 ml mleka roślinnego/krowiego
150 g cukru (lub syrop klonowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz skórka z cytryny
orzechy
suszone owoce np. morele, figi
Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki, dodaj mokre.
Przełóż do formy. Piecz w 175°C przez 40–45 minut.
Ostudź i udekoruj np. polewą jogurtową lub posyp cukrem pudrem.