Spód:
daktyle 1 garść
suszone śliwki 1 garść
orzechy pekan 1 garść
morele suszone niesiarkowane 1 garść
mielone siemię lniane 2 łyżki
żurawina 1 garść
płatki owsiane bezglutenowe 3/4 szklanki
migdały 1 garść
syrop daktylowy lub melasa 3-4 łyżki
Wypełnienie:
mrożone wiśnie 1 opakowanie
ksylitol do mrożonych wiśni 2 łyżki
orzechy pekan 16 sztuk do dekoracji
krem migdałowy 0,5 słoiczka do dolnej warstwy
4 kosteczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej.
olej do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
Umieść bakalie i wlej syrop daktylowy w rozdrabniaczu. Zmiel całość aż składniki się połączą w jedną całość.
Masę przełóż do wysmarowanej olejem formy i dobrze dociśnij do brzegów.
Włóż do lodówki na godzinę. Dno posmaruj dość cienka warstwą kremu z migdałów.
Wstaw ponownie do lodówki aby stężał.
Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą.