czwartek, 22 marca 2018

Wegański mazurek bez pieczenia z wiśniami na orzechowo bakaliowym spodzie ( bez jajek, bez mąki, bezglutenowy)

Kiedy wpadł mi do głowy pomysł na ten mazurek natychmiast musiałam go zrobić. Mazurek jest bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. O matko! I smaczny! I zdrowy!

Spód:

daktyle 1 garść
suszone śliwki 1 garść
orzechy pekan 1 garść
morele suszone niesiarkowane 1 garść
mielone siemię lniane  2 łyżki
żurawina 1 garść
płatki owsiane bezglutenowe 3/4 szklanki
migdały  1 garść
syrop daktylowy lub melasa  3-4 łyżki


Wypełnienie:

mrożone wiśnie 1 opakowanie
ksylitol do mrożonych wiśni 2 łyżki

orzechy pekan 16 sztuk do dekoracji

krem migdałowy 0,5 słoiczka do dolnej warstwy

4 kosteczki czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej.

olej do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Umieść bakalie i wlej syrop daktylowy w rozdrabniaczu. Zmiel całość aż składniki się połączą w jedną całość. 
Masę przełóż do wysmarowanej olejem formy i dobrze dociśnij do brzegów.
Włóż do lodówki na godzinę. Dno posmaruj dość cienka warstwą kremu z migdałów.
Wstaw ponownie do lodówki aby stężał.

Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą.








poniedziałek, 19 marca 2018

Szaszłyki ze śledzia z prażonym selerem, jabłkiem, marynowanym prawdziwkiem i z domowym sosem tatarskim



Szaszłyki ze śledzia z prażonym selerem, jabłkiem, marynowanym prawdziwkiem i z domowym sosem tatarskim 

SKŁADNIKI:

opakowanie śledzi matias 
jabłko granny smith
plaster 1 cm selera
marynowane prawdziwki
cebula czerwona

Filet ze śledzia przetnij na 4-5 równych kawałków. Jabłko grany smith przetnij na ćwiartki. Ćwiartki potnij na 1 cm kawałki. Plaster selera potnij na kawałki wielkości podobnej do wcześniej pociętego jabłka. Upraż seler na suchej patelni. 
Cebulkę czerwoną potnij w talarki. 
Nadziewaj na drewniane patyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula.

Polewaj lub maczaj w sosie tatarskim. 
Posyp koperkiem lub szczypiorkiem.

Sos tatarski do polania :

150 ml jogurtu
2 ogórki konserwowe
2 marynowane prawdziwki
szczypiorek
sól
pieprz 
ząbek czosnku
1 łyżeczka majonezu

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj jogurt z  majonezem  na gładką masę. Posiekaj w malutką kostkę ogórki. Prawdziwki posiekaj w drobne kosteczki, wymieszaj wszystko razem i dodaj szczypiorek oraz zmiażdżony czosnek. Wymierasz, przelej do naczynia. 



Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żur może nie zachwyca kolorem, ale smakiem. Pieczeń z białej kiełbasy jest przepyszna. Idealnie jeśli uda się ją gorącą, prosto z pieca wyjąć i dodać do żuru.

wywar z warzyw 2 litry
liście laurowe  2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
pieprz w ziarenkach  5 szt.
żurek żytni 1 butelka
majeranek 2 łyżeczki
jaja na twardo 3 szt.
biała kiełbasa  800 g
chrzan tarty świeży  2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt.
prawdziwki suszone 2 kapelusze
kiełbasa 300 g
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia cebuli

Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy i  kapelusze prawdziwków. Gotuj. Na oleju zeszklij cebulę pociętą w kosteczkę, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż dobrej jakości  kiełbasy. Dodaj  do garnka. Wlej żurek i mieszaj i  dodaj świeżo tarty chrzan.
Teraz dopraw solą jeśli tego wymaga i dopraw majerankiem.



Pieczeń z białej kiełbasy

Białą kiełbasę wyjmij z osłonek i wymieszaj razem. Do formy keksowej wysmarowanej olejem i oprószoną np. siemieniem lnianym mielonym lub kaszą manną wyłóż połowę masy z białej kiełbasy. Na środek rozłóż 3 jaja ugotowane na twardo i przykryj resztą masy z kiełbasy. Dociśnij, uformuj i piecz ok 55 minut w 180 stopniach.
Wylej żur na talerze a na wierzch połóż pieczeń z białej kiełbasy.