poniedziałek, 19 marca 2018

Szaszłyki ze śledzia z prażonym selerem, jabłkiem, marynowanym prawdziwkiem i z domowym sosem tatarskim



Szaszłyki ze śledzia z prażonym selerem, jabłkiem, marynowanym prawdziwkiem i z domowym sosem tatarskim 

SKŁADNIKI:

opakowanie śledzi matias 
jabłko granny smith
plaster 1 cm selera
marynowane prawdziwki
cebula czerwona

Filet ze śledzia przetnij na 4-5 równych kawałków. Jabłko grany smith przetnij na ćwiartki. Ćwiartki potnij na 1 cm kawałki. Plaster selera potnij na kawałki wielkości podobnej do wcześniej pociętego jabłka. Upraż seler na suchej patelni. 
Cebulkę czerwoną potnij w talarki. 
Nadziewaj na drewniane patyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula.

Polewaj lub maczaj w sosie tatarskim. 
Posyp koperkiem lub szczypiorkiem.

Sos tatarski do polania :

150 ml jogurtu
2 ogórki konserwowe
2 marynowane prawdziwki
szczypiorek
sól
pieprz 
ząbek czosnku
1 łyżeczka majonezu

PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj jogurt z  majonezem  na gładką masę. Posiekaj w malutką kostkę ogórki. Prawdziwki posiekaj w drobne kosteczki, wymieszaj wszystko razem i dodaj szczypiorek oraz zmiażdżony czosnek. Wymierasz, przelej do naczynia. 



8 komentarzy:

  1. Bardzo interesujące połączenie i forma podania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda
    Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem ale będę musiała wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię śledzie pod każdą postacią. Pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne kąski :) osobiście wolę małe przystawki niż ciepłe posiłki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj te śledziowe szaszłyki są dla mnie!
    Zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń