Szaszłyki ze śledzia z prażonym selerem, jabłkiem, marynowanym prawdziwkiem i z domowym sosem tatarskim
SKŁADNIKI:
opakowanie śledzi matias
jabłko granny smith
plaster 1 cm selera
marynowane prawdziwki
cebula czerwona
Filet ze śledzia przetnij na 4-5 równych kawałków. Jabłko grany smith przetnij na ćwiartki. Ćwiartki potnij na 1 cm kawałki. Plaster selera potnij na kawałki wielkości podobnej do wcześniej pociętego jabłka. Upraż seler na suchej patelni.
Cebulkę czerwoną potnij w talarki.
Nadziewaj na drewniane patyczki na przemian: śledź, jabłko prażony seler, marynowany prawdziwek, cebula.
Polewaj lub maczaj w sosie tatarskim.
Posyp koperkiem lub szczypiorkiem.
Sos tatarski do polania :
150 ml jogurtu
2 ogórki konserwowe
2 marynowane prawdziwki
szczypiorek
sól
pieprz
ząbek czosnku
1 łyżeczka majonezu
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj jogurt z majonezem na gładką masę. Posiekaj w malutką kostkę ogórki. Prawdziwki posiekaj w drobne kosteczki, wymieszaj wszystko razem i dodaj szczypiorek oraz zmiażdżony czosnek. Wymierasz, przelej do naczynia.
Bardzo interesujące połączenie i forma podania :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem ale będę musiała wyprobowac
Bardzo kreatywnie! :)
OdpowiedzUsuńLubię śledzie pod każdą postacią. Pyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńŚledziki są de best :)
OdpowiedzUsuńpyszne kąski :) osobiście wolę małe przystawki niż ciepłe posiłki :)
OdpowiedzUsuńOj te śledziowe szaszłyki są dla mnie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą.
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuń