Nie przypuszczałam, że pizza na spodzie z kalafiora może być tak smaczna. Dobra dla osób na diecie bezglutenowej i osób unikających w diecie drożdży.
Upieczony kalafior nie "śmierdzi"- niektórzy twierdzą, że kalafior im brzydko pachnie.
Wystarczy gotować go bez pokrywki. Kiedy podałam mężowi, w ogóle nie zorientował się, że to kalafior.
SKŁADNIKI:
średni kalafior
50 g tartego parmezanu
3 łyżki mąki ryżowej ( u mnie z brązowego ryżu)
2 jajka
gałka muszkatołowa trochę
pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos.
Podpiecz 30 minut w 200 stopniach C.
Sos:
szklanka pasaty pomidorowej
sól
suszone oregano
ząbek czosnku
oliwa ok. łyżki
płatki chilli
mozzarella wiórki
W miseczce wymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut.
Nie polecam też sera mozzarella cucina tylko wiórki.