sobota, 24 stycznia 2015

Pizza na kalafiorowym spodzie


Nie przypuszczałam, że pizza na spodzie z kalafiora może być tak smaczna. Dobra dla osób na diecie bezglutenowej i osób unikających w diecie drożdży.
Upieczony kalafior nie "śmierdzi"- niektórzy twierdzą, że kalafior im brzydko pachnie.
Wystarczy gotować go bez pokrywki. Kiedy podałam mężowi, w ogóle nie zorientował się, że to kalafior.



SKŁADNIKI:

średni kalafior
50 g tartego parmezanu
3 łyżki mąki ryżowej ( u mnie z brązowego ryżu) 
2 jajka
gałka muszkatołowa trochę
pół łyżeczki soli


PRZYGOTOWANIE:

Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos.
Podpiecz 30 minut w 200 stopniach C.


Sos:
szklanka pasaty pomidorowej
sól 
suszone oregano
ząbek czosnku
oliwa ok. łyżki
płatki chilli
mozzarella wiórki


W miseczce wymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Rady: dość ciężko się wyjmuje, trzeba wsunąć nóż do przekładania naleśników.
Nie polecam też sera mozzarella cucina tylko wiórki. 

wtorek, 20 stycznia 2015

Rosół dla chorego. Rosół na przeziębienia.




Wszystkim życzę zdrowia, ale gdyby zdarzyło wam się zachorować znalazłam w kuchni pruskiej bardzo stary przypis: Rosół dla chorego, gotowany z gołębia.
Nie odważyłabym się użyć mięsa tego ptaka.
 Ugotowałam go na kurczaku. Podrasowałam  przepis kluseczkami z mąki 
gryczanej. Mąka gryczana zawiera rutynę, która dodatkowa pomogą w walce z przeziębieniami:) 

Rutyna uszczelnia naczynia i nie trzeba faszerować się tabletkami. Do tego natka pietruszki pełna witaminy C. 





Cytuję za źródłem:

"Gołąbek lub kurczę, marchew, pietruszka, 6 suszonych śliwek."
"Przy ściślejszej diecie gotuje się dla chorego rosół z białego mięsa.Użyć można gołębia, z którego rosół jest bardzo smaczny, w braku gołębia, wziąć ćwiartkę kury lub kurczę, dodać marchew, pietruszkę szczyptę soli. Dla zaostrzenia smaku rosołowego włożyć 4-6 czysto wymytych śliwek suszonych, które przed podaniem choremu wyjąć. Rosół taki nabiera smaku orzeźwiającego. Zamiast śliwek wcisnąć można soku cytrynowego".




Moja wersja:

kurczak ekologiczny lub zagrodowy
3 litry wody
ziele angielskie
korzeń pietruszki 2 szt.
marchew 2 szt.
śliwki sechlońskie- jeśli uda sie je kupić
pół selera bulwy
sól do smaku
liść laurowy 2-3 szt.
natka 





Kluseczki gryczane:

szklanka mąki gryczanej jasnej
sól ok. 1/2 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
jajo


Mąkę wsypać do miseczki , wbić jajo i dolewać wody. Należny uzyskać bardzo gęstą  masę.
Nastawić garnek wody z łyżeczka soli i na wrzącą wodę formować kluseczki za pomocą 2 małych łyżeczek. Po wypłynięciu dotować kilka minut (ok. 1-2 minut). Wyjąć łyżką cedzakową, potem do naczyń i zalać rosołem.