Szwedzkie pulpeciki z kiszoną czerwoną kapustą.
SKŁADNIKI:
500 g mielonego mięsa ( indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego, wołowo - cielęcego)
bułka kajzerka
50 ml śmietanki kremówki
łyżeczka mielonego czosnku
łyżeczka soli
jajko
pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
mała cebula
50 ml oleju
łyżka masła do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Wystudzić. Mięso umieścić w misce. Kajzerkę porwać na mniejsze kawałki i zalać śmietanką na kilka minut a następnie dodać do mielonego mięsa. Dodać resztę składników i wymasować. Zwilżoną dłonią formować małe pulpeciki. Rozgrzać olej z masłem i smażyć na rumiano.
Można też upiec je w piekarniku w 190 stopniach C ok. 30 minut.
Podawać według uznania.