środa, 22 listopada 2023

Szwedzkie klopsiki

 

Szwedzkie pulpeciki z kiszoną czerwoną kapustą.


SKŁADNIKI:

500 g mielonego mięsa ( indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego, wołowo - cielęcego)

bułka kajzerka

50 ml śmietanki kremówki

łyżeczka mielonego czosnku

łyżeczka soli

jajko

pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

mała cebula

50 ml oleju 

łyżka masła do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Wystudzić. Mięso umieścić w misce. Kajzerkę porwać na mniejsze kawałki i zalać śmietanką na kilka minut a następnie dodać do mielonego mięsa. Dodać resztę składników i wymasować. Zwilżoną dłonią formować małe pulpeciki. Rozgrzać olej z masłem i smażyć na rumiano.

Można też upiec je w piekarniku w 190 stopniach C ok. 30 minut.

Podawać według uznania.