piątek, 11 kwietnia 2014

Miętowa galaretka z wodą gazowaną



W
upalne lato ta galaretka będzie hitem. Mocno orzeźwia. Jest zimna na języku daje się wyczuć bąbelki. 


SKŁADNIKI:

100 ml syropu miętowego
450 ml wody mineralnej gazowanej
2 łyżki żelatyny lub 3-4 listki
sok z połówki cytryny




PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok. 50-100 ml osobiście wolę używać żelatyny w listkach). W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną spróbuj czy jest dość słodkie. W razie potrzeby dalej jeszcze tyle aby była dla ciebie odpowiednia, wlej rozpuszczoną żelatynę i sok z połówki cytryny. Wymieszaj i przelej do słoiczków.

Jedną porcję wylałam na formę do tarty. Schłodziłam w lodówce i pokroiłam na kwadraty:) Wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że obleję ją gorzką czekoladą. Ale wyszła taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok;)


niedziela, 6 kwietnia 2014

Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem



Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem. 


SKŁADNIKI:

500 g dorsza (u mnie mrożony)
sól i pieprz do smaku
skórka z połowy cytryny
olej do wysmarowania naczynia
500 g ziemniaków
gałka muszkatołowa szczypta
czerwona mielona papryka szczypta
 śmietanka 30% małe opakowanie
brokuł
3 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić. 
Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować 6-7 minut. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła.
Brokuła po odcedzeniu lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu ząbek czosnku, zetrzeć na to równomiernie gałkę muszkatołową, pieprzem oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku. Zapiekać 25 minut w 200 stopniach C.
.