W upalne lato ta galaretka będzie hitem. Mocno orzeźwia. Jest zimna na języku daje się wyczuć bąbelki.
SKŁADNIKI:
100 ml syropu miętowego
450 ml wody mineralnej gazowanej
2 łyżki żelatyny lub 3-4 listki
sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok. 50-100 ml osobiście wolę używać żelatyny w listkach). W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną spróbuj czy jest dość słodkie. W razie potrzeby dalej jeszcze tyle aby była dla ciebie odpowiednia, wlej rozpuszczoną żelatynę i sok z połówki cytryny. Wymieszaj i przelej do słoiczków.
Jedną porcję wylałam na formę do tarty. Schłodziłam w lodówce i pokroiłam na kwadraty:) Wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że obleję ją gorzką czekoladą. Ale wyszła taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok;)