Pieczony łosoś  z makiem. Skorupka z maku jest chrupiąca. Całość bardzo smaczna. Niektórzy nie lubią maku bo wchodzi mak w przestrzenie między zębami. Ciśnie mi się wtedy na usta pytanie czy myje zęby;) Zatem nie bójmy się maku bo jest zdrowy a resztę załatwi szczotka i pasta do zębów 😘
SKŁADNIKI:
filet z łososia 4 porcje
mak niebieski 3 łyżki
sól i pieprz do posypania ryby
rukola 1/2 opakowanie
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe kilka szt.
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim wierzch ryby (tylko jedna strona). Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C piecz rybę ok. 20- 30 minut. 
Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.