sobota, 13 maja 2017

Trufle orzechowe w maku z miodem



Miód, kakao, orzechy laskowe ( lub inne) odrobina maku i mamy cudownie smaczne kuleczki.

SKŁADNIKI:

150 g orzechów laskowych
2 łyżki miodu 
2 łyżki kakao/ karobu
2 łyżki maku

PRZYGOTOWANIE:
 
Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Wystudzić (można pominąć ten etap, wtedy trufle mamy szybciej). Przełóż orzechy do rozdrabniacza, dodaj pozostałe składniki. Z powstałej masy uformować kuleczki i otoczyć w maku. Schłodzić w lodówce.




piątek, 12 maja 2017

Hummus z awokado

Bardzo polubiliśmy hummus. Kupuję zgrabne, niewielkie słoiczki (375 g ) ekologicznej ciecierzycy.  Uważam je za najlepsze. Choć ciecierzyca namaczana na całą noc i samodzielnie gotowana jest najsmaczniejsza. Więc jeśli dysponujecie czasem to polecam ugotować ją samodzielnie.

SKŁADNIKI:

ciecierzyca ugotowana 375 g wraz z zalewą
mięciutkie 
awokado 1 sztuka
kumin 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1/2 sztuki
otarta skórka z połówki cytryny
sól 1 łyżeczka
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
oliwa 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na aksamit.


czwartek, 11 maja 2017

Pieczony łosoś z makiem

Pieczony łosoś  z makiem. Skorupka z maku jest chrupiąca. Całość bardzo smaczna. Niektórzy nie lubią maku bo wchodzi mak w przestrzenie między zębami. Ciśnie mi się wtedy na usta pytanie czy myje zęby;) Zatem nie bójmy się maku bo jest zdrowy a resztę załatwi szczotka i pasta do zębów 😘

SKŁADNIKI:

filet z łososia 4 porcje
mak niebieski 3 łyżki
sól i pieprz do posypania ryby
rukola 1/2 opakowanie
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe kilka szt.
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim wierzch ryby (tylko jedna strona). Rozgrzej piekarnik na 200 stopni C piecz rybę ok. 20- 30 minut. 
Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. 

poniedziałek, 8 maja 2017

Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych

Wyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek i z różnymi pastami warzywnymi.

SKŁADNIKI 

1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe, teraz Elovena -zmiana nazwy)
1 szklanka nasion ze słonecznika
2 łyżki maku niebieskiego lub nasiona chia
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego
4 łyżki babki płesznik
garść orzechów laskowych (niekoniecznie)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
spora łyżeczka soli
1 szklanka wody


PRZYGOTOWANIE 

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy miód, olej i wodę. Mieszamy. Jeśli jest za gęste dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Masę przekładamy do formy na keks, wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc, jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach C. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.