Wyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek i z różnymi pastami warzywnymi.
SKŁADNIKI
1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe, teraz Elovena -zmiana nazwy)
1 szklanka nasion ze słonecznika
2 łyżki maku niebieskiego lub nasiona chia
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego
4 łyżki babki płesznik
garść orzechów laskowych (niekoniecznie)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
spora łyżeczka soli
1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy miód, olej i wodę. Mieszamy. Jeśli jest za gęste dolewamy jeszcze pół szklanki wody. Masę przekładamy do formy na keks, wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc, jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach C. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.