sobota, 13 maja 2017
Trufle orzechowe w maku z miodem
Miód, kakao, orzechy laskowe ( lub jakie są pod ręką) odrobina maku i mamy cudownie smaczne kuleczki.
150 gram orzechy laskowe ( u mnie prażone na patelni, ale niekoniecznie)
2 łyżki miodu mniszkowskiego
2 łyżki kakao/ karobu
2 łyżki maku
Orzechy laskowe upraż na patelni. Wystudź ( można pominąć ten etap, wtedy trufle mamy od ręki). Przełóż orzechy do rozdrabniacza, dodaj pozostałe składniki. Z powstałej masy uformuj kuleczki i otocz w maku. Schłodź w lodówce.
piątek, 12 maja 2017
Hummus z awokado
Bardzo polubiliśmy hummus. Kupuję zgrabne niewielkie słoiczki (375 gram ) ekologicznej ciecierzycy. Ostatnio nawet się poszczęściło, bo była promocja i słoiczek kupiony w przyjemnej cenie.
ciecierzyca ugotowana 375 gram wraz z zalewą
mięciutkie awokado 1 sztuka
kumin 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1/2 sztuki
otarta skórka z połówki cytryny
sól 1 łyżeczka
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na aksamit.
ciecierzyca ugotowana 375 gram wraz z zalewą
mięciutkie awokado 1 sztuka
kumin 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1/2 sztuki
otarta skórka z połówki cytryny
sól 1 łyżeczka
tahini pasta sezamowa 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na aksamit.
czwartek, 11 maja 2017
Pieczony łosoś z makiem
Od dawna chciałam upiec łososia z makiem. Wreszcie udało mi się. Skorupka z maku jest chrupiąca tak jak lubię. Całość bardzo smaczna.
filet z łososia 4 sztuki
mak 2 łyżki
sól i pieprz 1 łyżeczka
rukola 1 opakowanie
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim rybę. W rozgrzanym piekarniku do 200 stopni piecz rybę ok 30 minut. Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek.
filet z łososia 4 sztuki
mak 2 łyżki
sól i pieprz 1 łyżeczka
rukola 1 opakowanie
awokado 1 sztuka
pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim rybę. W rozgrzanym piekarniku do 200 stopni piecz rybę ok 30 minut. Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek.
poniedziałek, 8 maja 2017
Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych
1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe)
1 szklanka nasion ze słonecznika
2 łyżki maku niebieskiego
1/2 szklanki pestek z dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego
4 łyżki babki płesznik
garść orzechów laskowych (niekoniecznie)
1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
spora łyżeczka soli
1 szklanka wody
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Wlewamy miód, olej i wodę. Mieszamy. Jeśli jest za gęste dolej jeszcze pół szklanki wody. Masę przekładamy do formy na keks, wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem. Ubijamy i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc, jeśli przygotowaliśmy masę wieczorem. Przykrywamy ściereczką, aby wierzch się nie wysuszył. Pieczemy w 180 stopniach. Przez 40 minut w formie, następnie wyjmujemy z foremki, odklejamy papier z boków chleba, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)