Kaczka w soku z pomarańczy. Tak przygotowana kaczka będzie pysznym świątecznym obiadem. Duszona w soku z pomarańczy, z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem. Tak przygotowane kacze udo jest bardzo smaczne, gwarantuję, że jak raz zjesz, będziesz chcieć je jeść częściej.
SKŁADNIKI
4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy około 2-3 łyżek
płatki papryczki chili
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie obsmaż kacze uda na małej ilości oleju aż się lekko zrumienią, wlej sok i sos sojowy oraz dodaj przyprawy. Przykryj pokrywką. Duś ok. 60 -70 minut aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor i będzie miękkie. Podczas duszenia obracaj mięso od czasu do czasu. 


