czwartek, 20 grudnia 2012

Duszona kaczka w soku z pomarańczy z orientalnymi przyprawami


Tak przygotowana kaczka będzie pysznym świątecznym obiadem. Duszona w soku z pomarańczy, z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem. Tak przygotowane kacze udo jest bardzo smaczne, gwarantuję, że jak raz zjesz, będziesz chcieć je jeść częściej.


SKŁADNIKI

4 uda kaczki
2 szklanki soku z pomarańczy
anyżek
2 goździki
2 ząbki czosnku
świeży imbir 2 cm
sos sojowy ok 4 łyżek
płatki papryczki chili



PRZYGOTOWANIE:

Obsmaż kacze uda na małej ilosci oleju aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy do obsmażonych ud oraz przyprawy. Duś ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor.

Ugotuj ryż na sypko.

Przygotuj sałatę, zrób do niej sos:
3 łyżki oleju, 
łyżka sosu sojowego, 
łyżeczka octu ryżowego 
sok z imbiru 1 łyżeczka,
olej sezamowy kilka kropel. 

Wymieszaj składniki np. w słoiczku. Polej nim sałatę. Posyp prażonym sezamem.




niedziela, 16 grudnia 2012

Kardamonowe pierniczki



Te pierniczki są przepyszne i jest ich dużo. Można je schować do pojemnika i dekorować. 

Skałdniki:

500 g mąki pszennej
250 gmąki żytniej
4 jajka
150 g cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder
200 g miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
4-6 sztuk goździków utartych w moździerzu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki kakao
200 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny 


Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty.
Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach C po 10 minut.



Lub jeśli masz czas i chęci polukruj:

Lukier szklanka cukru pudru, sok z cytryny - ok 1 łyżka, białko.

Wystudzone pierniczki maluj pędzelkiem.